Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Herdenken en vieren in de gemeente Heerde

De Nationale Herdenking op donderdag 4 mei begint in de gemeente Heerde om 17.45 uur op de begraafplaats aan de Meester Nijhoffstraat in Heerde. Het college van Heerde legt een krans bij de graven van de geallieerde vliegers.

Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is geworden, zijn ook gasten uit de Duitse partnergemeente Balve op 4 mei aanwezig. Maar het is dit jaar voor het eerst dat ook de burgemeester van de Duitse partnergemeente Balve, Hubertus Mühling, deelneemt aan de plechtigheden.

Na de kranslegging vertrekt het gezelschap in een stille tocht richting de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat voor een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd door de gezamenlijke kerken in de gemeente Heerde. Vervolgens wordt de stille tocht hervat naar het monument naast het gemeentehuis. Het college van Heerde legt ook bij dit monument kransen.

De twee minuten stilte worden voorafgegaan door een uitvoering van de Last Post door een trompettist van het Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina.

Na de twee minuten stilte wordt het volkslied ten gehore gebracht en houdt burgemeester Hoornstra een korte toespraak.

Bevrijdingsvuur uit alle kernen
Rond de vijftig inwoners van de gemeente Heerde zorgen er in de vroege ochtend van 5 mei voor dat het bevrijdingsvuur vanuit Wapenveld, Veessen, Vorchten en Heerde naar het gemeentehuis wordt gebracht.

Vanuit Wapenveld komen leden van de skeelerclub met de fakkels, vanuit Veessen en Vorchten brengen leden van de toerclub Heerde het vuur op de fiets en vanaf Brinkhoven en Wendhorst in Heerde komen hardlopers van atletiekvereniging De Gemzen en van voetbalvereniging Heerde met het bevrijdingsvuur naar het gemeentehuis. Op hun beurt hebben ze het vuur overgenomen van de atleten van De Gemzen die hun fakkels hebben aangestoken met het bevrijdingsvuur in Wageningen.

Nadat burgemeester Willem Hoornstra de vuurschaal om negen uur heeft aangestoken, kunnen de deelnemers aanschuiven voor een gezamenlijk ontbijt dat wordt verzorgd door de ondernemersvereniging.




Gemeente Heerde