Provincie Noord-Holland

LET OP: voor dit persbericht geldt een embargo (zie verder onderaan het persbericht)

PERSBERICHT

Reactie PvdA Noord-Holland op Kaderbrief 2007

"Gelegenheidscoalities leiden vooral tot gelegenheidsbeleid"

De Kaderbrief 2007 geeft geen enkel beeld van hoe de provincie Noord-Holland er in de toekomst uit zou moeten zien. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "In het verleden hebben wij vaak geroepen dat Kaderbrieven en Begrotingen van de provincie te weinig ambitieus zijn. Van de Kaderbrief 2007 kun je zelfs dat niet meer zeggen. Er wordt wat gestrooid met losse voorstellen om extra geld te besteden, maar van enige samenhang is geen enkele sprake. Het bij elkaar houden van deze gelegenheidscoalitie door middel van het strooien met geld lijkt belangrijker dan het komen met goede voorstellen die de provincie ook echt als krachtig middenbestuur naar de toekomst toe op de kaart zetten. Gelegenheidscoalities leiden vooral tot gelegenheidsbeleid, zo lijkt het".

Zo komt de provincie in de Kaderbrief onder het kopje 'Welzijn en Zorg' met een voorstel om meer aandacht te besteden aan zwerfjongeren. Visser: "Op zich geen slecht voorstel, maar de Kaderbrief rept met geen woord over andere problemen van jongeren, zoals de wachtlijsten in de jeugdzorg, de jeugdwerkloosheid en schooluitval. Gedeputeerde Staten lijken er nog altijd van uit te gaan dat er geen extra geld nodig is voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en voor het creëren van meer stageplekken en leerwerkplekken voor scholieren". De PvdA wil dat de problemen van jongeren veel meer in samenhang met elkaar worden behandeld. "De provincie zou samen met het ROA moeten komen tot een elektronisch dossier voor elke jongere, waarin alle informatie over scholing, werk en zorg van jongeren wordt samengebracht. Elke hulpverlener kan dan meer tijd besteden aan hulp in plaats van het opbouwen van dossiers. Bovendien kunnen mogelijke problemen van jongeren dan eerder gesignaleerd worden, en kan er hulp worden geboden voordat het mis gaat", aldus Visser.

Verbaasd is de PvdA over de passage over het grondbeleid in de Kaderbrief. Grondbezit is essentieel voor het realiseren van woningbouw en natuur, stelt de Kaderbrief. Gedeputeerde Staten komen dan echter met heel voorzichtige voorstellen. Visser: "Dit is nou typisch een voorbeeld waar je ziet hoe het bij elkaar houden van de coalitie het belangrijkst wordt gevonden. Om VVD en CDA tevreden te houden komen Gedeputeerde Staten eigenlijk nauwelijks met voorstellen. Maar als je van grondbeleid een succes wilt maken heb je als provincie een krachtige positie op de grondmarkt nodig. Daarvoor is ook een eigen provinciale grondbank noodzakelijk. Wij hebben daar als PvdA al eerder op aangedrongen en gemerkt dat daar in principe een linkse meerderheid voor is. We hopen dan ook dat D66 en GroenLinks het aandurven om in de Staten daarin met ons mee te gaan".

In de Kaderbrief staan volgens de PvdA geen voorstellen die meer reizigers in het openbaar vervoer zullen krijgen. Visser: "De PvdA is voorstander van vernieuwende maatregelen om het reizen per openbaar vervoer aantrekkelijker te maken. Zo willen wij openbaar vervoer gratis maken voor bepaalde groepen reizigers. Denk daarbij aan scholieren en ouderen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen die mantelzorg leveren aan familieleden. Zij moeten daar vaak voor reizen, en wij willen dat zij daarbij gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer". Ook de kansen die de invoering van de OV-chipkaart biedt lijken Gedeputeerde Staten nauwelijks te willen gebruiken. "Al meerdere malen zijn wij met voorstellen gekomen voor één tarief voor trein en bus, zodat het niet uitmaakt hoe je reist en waarmee. Ook moeten trein en bus beter op elkaar aansluiten, waardoor het reizen per openbaar vervoer aantrekkelijker wordt. Gedeputeerde Staten geven in de Kaderbrief niet aan dit mogelijk te willen maken".

Tenslotte valt het de PvdA op dat Gedeputeerde Staten verbaasd lijken te zijn over de verwachte jaarlijkse meeropbrengsten van de provinciale wegenbelasting met zo'n 12 miljoen euro. Visser: "Dan vragen wij ons toch af of die belastingverhoging van vorig jaar wel in zijn geheel noodzakelijk was. De extra opbrengsten uit uitbreiding van het wagenpark zijn bijna de helft van de opbrengst van die opcentenverhoging. Niet voor het eerst moeten we constateren dat de provincie veel meer geld blijkt te hebben dan dit College keer op keer in kan schatten. Het kost ons bijna moeite om dit voor de vierde achtereenvolgende keer te geloven. Blijkbaar hebben we toch gelijk als PvdA dat we ons geld eerst maar eens moeten gaan uitgeven aan de al gemaakte afspraken en pas dan bij de Noord-Hollander meer geld weghalen".


*** EINDE PERSBERICHT ***


Provincie Noord-Holland