Crown Van Gelder Papierfabrieken

Persbericht

Velsen, 4 mei 2006 (voorbeurs)

CVG VERWACHT LAGER NETTORESULTAAT IN 2006 DAN IN 2005

MARKTHERSTEL WINT AAN KRACHT, MAAR HOGERE CELSTOF- EN ENERGIEKOSTEN ZULLEN SIGNIFICANTE NEGATIEVE INVLOED HEBBEN OP HET RESULTAAT

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, die vandaag zal worden gehouden, zal Mees Hartvelt, Chief Executive Officer van Crown Van Gelder N.V. (CVG) de volgende trading update presenteren over de recente marktontwikkelingen en de vooruitzichten voor 2006. Gang van zaken
Marktontwikkelingen
Na een aantal jaren van beperkte groei in de markten van CVG, heeft het marktherstel in de eerste maanden van 2006 aan kracht gewonnen. In de eerste zestien weken van 2006 is de orderinstroom in de Europese markt van houtvrij ongestreken papier op rollen met 3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
In de afgelopen jaren is in de Europese papierindustrie als gevolg van overcapaciteit sprake geweest van sterke concurrentie. Enkele grote Europese papierproducenten nemen op dit moment maatregelen om activiteiten van verliesgevende fabrieken te beëindigen. Hierdoor wordt overcapaciteit geëlimineerd. In combinatie met een sterker herstel van de Europese economie, zou dit kunnen leiden tot een betere balans tussen vraag en aanbod. Met verdere verbeteringen in de bedrijfsvoering van de papiermachines, na voltooiing van het Investerings-Meerjaren Plan, verwacht de onderneming een productie- en afzetvolume te kunnen bereiken van 210.000 ton in 2006. Dit is hoger dan eerder was verwacht. In 2005 bedroeg het productievolume 197.000 ton en de afzet 200.400 ton. Grondstofprijzen
Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. Het prijsverloop vertoont in de eerste maanden van 2006 een vergelijkbaar beeld als in voorgaande jaren. Sinds begin 2006 steeg de prijs van de benchmark celstof NBSK met circa USD 50 per ton naar USD 645 per ton. De prijs van kortvezelcelstof, die in 2005 al sterk was gestegen, is verder omhoog gegaan. Sterke margedruk
De verdubbeling van de energiekosten in 2006 ten opzichte van 2005 en de hogere celstofprijzen zetten de verkoopmarges van CVG onder sterke druk. De onderneming heeft vanaf begin 2006 verkoopprijsverhogingen aangekondigd, die de hogere celstof- en energiekosten moeten compenseren. Tot op heden is CVG er slechts in beperkte mate in geslaagd om de verkoopprijzen te verhogen en zijn deze verhogingen onvoldoende geweest om de hogere celstof- en energiekosten te compenseren.
1-2

Persbericht

Vooruitzichten 2006
In lijn met de eerder uitgesproken prognoses, verwacht CVG dat het nettoresultaat in 2006 lager zal uitkomen dan het nettoresultaat (exclusief incidentele baten en lasten) van EUR 6,6 miljoen in 2005.
De onderneming zal zich actief blijven inzetten voor verdere verhoging van de verkoopprijzen. De sluiting van verliesgevende productiecapaciteit door de grotere Europese papierproducenten zou een sterker herstel van de verkoopprijzen in het tweede halfjaar kunnen ondersteunen. De leveranciers van celstof hebben voor de komende maanden verdere prijsverhogingen aangekondigd. De verwachting is dat in de loop van het jaar het aanbod van celstof zal verruimen. Dit zou een verdere stijging van de celstofprijs kunnen tegenwerken. Het is op dit moment niet duidelijk wat, in combinatie met de ontwikkeling van de US dollar, het effect zal zijn op de grondstofkosten van CVG in het tweede halfjaar. Gelet op de ongunstige ontwikkeling van het financiële resultaat heeft de onderneming maatregelen genomen om de kosten verder te reduceren en om opnieuw over bestaande inkoopcontracten te onderhandelen.
In 2006 zal de pensioenregeling van CVG onder het beheer van een verzekeringsmaatschappij worden geplaatst. In de loop van het jaar zal CVG contractuele afspraken maken met deze verzekeringsmaatschappij. De invloed van IFRS verslaggevingsregels van deze nieuwe contractafspraken op het financiële resultaat van CVG is op dit moment niet duidelijk. De onderneming zal zich blijven inspannen om haar marktpositie verder te versterken en de concurrentiekracht als nichespeler van industriële en grafische specialiteiten op langere termijn te waarborgen. Crown Van Gelder zal zich volledig inzetten om uitvoering te geven aan de strategie Visie 2010 , zoals deze in februari 2006 is gepresenteerd. Op 27 juli 2006 (nabeurs) zal Crown Van Gelder de halfjaarresultaten 2006 publiceren. Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht. Voor nadere informatie:
Mees Hartvelt, CEO, tel. 0251 - 26 22 00.
Internetsite: www.cvg.nl
Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige industriële en grafische specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken en lichtgestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 300 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren basispapieren voor zelfklevende materialen, papier voor digital colour printing, basispapier voor direct thermal printing, karton voor tickets, optisch leesbare papieren (OCR), rotatie-offset papier en kettingformulierpapier voor laser- en inkjetprinters.
Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt sinds 25 februari 2003 deel uit van het NextPrime Segment.

2-2


---- --