GroenLinks

Macedonië ontkent betrokkenheid bij CIA-ontvoering

CIA-activiteiten in Europa 4 mei 2006

De Macedonische autoriteiten ontkennen elke betrokkenheid bij de ontvoering en het illegale transport van de Duitser el-Masri vanaf Skopje naar Afghanistan. Leden van de CIA-onderzoekscommissie van het Europees Parlement die afgelopen week een bezoek brachten aan Macedonië, stuitten op een muur van stilzwijgen.

De weinige aanwijzingen die ze wel kregen, lijken vooral het verhaal van el-Masri te bevestigen.

Khaled el-Masri, een Duitser van Libanese afkomst, werd eind 2003 opgepakt tijdens een reis in Macedonië. Hij werd een paar uur aan de grens verhoord en enkele dagen vastgehouden in een hotel in Skopje. Vervolgens is hij geblinddoekt op een vlucht gezet naar Afghanistan. Daar werd hij vijf maanden lang onderworpen aan een zeer intensief verhoor over vermeende banden met terroristische groepen, totdat men toegaf dat er een fout was gemaakt en hij vrijgelaten werd. Afgelopen maart legde hij in het Europees Parlement een getuigenis af over zijn beproevingen.

De onderzoekscommissie van het Europees Parlement besloot daarop naar Macedonië af te reizen om informatie te vergaren over de vermeende samenwerking tussen de Macedonische autoriteiten en de CIA.

In Skopje vertelde men dat el-Masri destijds inderdaad aan de grens uit zijn bus is gehaald, omdat hij een Arabische naam had. Volgens de autoriteiten is hij echter na een paar uur al vrijgelaten. Zijn verblijf in het hotel was geheel vrijwillig. El-Masri heeft daarna zelf het land verlaten, aldus de autoriteiten.

Geheimzinnigheid
Wel konden ze bevestigen dat er vanuit Skopje een vliegtuig via Bagdad naar Kaboel is gegaan, op de dag dat el-Masri meent getransporteerd te zijn. Niettemin hebben de autoriteiten sindsdien geen enkel onderzoek ingesteld naar de ontvoering. De europarlementariërs kregen geen inzage in het dossier van het verhoor.

Ook de directeur van het hotel waar el-Masri verbleef, weigerde plotseling de Europese delegatie te ontmoeten. Het gastenboek van het hotel mochten ze niet inzien. De hotelrekening was tussen de 2000 en 3000 euro. Nogal veel voor iemand die een goedkoop busreisje maakte. Wie de rekening betaald heeft, werd niet duidelijk.

"Deze geheimzinnigheid is erg merkwaardig voor een land dat zogenaamd niets te verbergen heeft en bovendien ook EU-lidmaatschap ambieert," aldus GroenLinks europarlementariër Kathalijne Buitenweg, lid van de CIA-commissie.

Dinsdag zeiden EU-buitelandgezant Javier Solana en NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer geen bewijzen te hebben voor geheime CIA-vluchten of gevangenissen in Europa. Volgens Kathalijne Buitenweg maken ze zich hiermee er te gemakkelijk van af. "Dit onderwerp is nog nooit bij de EU-ministers op tafel gekomen! Met zoveel indirect bewijs zou de politie al lang een onderzoek zijn begonnen."