Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|4 mei 2006                        

EMBARGO TOT 4 MEI 2006 OM 21.30 UUR

Werkgroep Help Elkaar! winnaar Tolerantieprijs 2006

De Werkgroep Help Elkaar is de winnaar geworden van de Tolerantieprijs 2006. De prijswinnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van E 7.000, dat mag worden besteed aan het bekroonde initiatief of daarmee samenhangende activiteiten. De burgemeester, mevrouw mr. A.H. Brouwer-Korf, reikt op donderdag 4 mei 2006 om 21.30 uur de prijs uit tijdens een bijeenkomst in de Domkerk.
De jury Tolerantieprijs 2006 heeft de Werkgroep Help Elkaar! de prijs toegekend voor hun inspanningen om de mensen uit het Asielzoekerscentrum (AZC) in Utrecht West en bewoners van de wijk dichter bij elkaar te brengen.
> Werkgroep Help Elkaar ! is in de stad Utrecht een unieke groep zeer betrokken bewoners

die haar bestaansrecht steeds opnieuw bewijst door zich als initiatief van onderop in te

zetten voor ontheemden. Hierdoor kunnen asielzoekers hun menselijke waardigheid

behouden en zich meer 'mens' voelen.
> Vaak tegen de maatschappelijke en publicitaire stroom in bieden vrijwilligers van de Werkgroep Help Elkaar ! reeds jarenlang tegenwicht aan negatieve beeldvorming rondom asielzoekers door met hen om te gaan als een vanzelfsprekende groep buurtbewoners.

Dit werkt dempend op mogelijke spanningen in de relatie tussen bewoners van het AZC

en de sociale omgeving. Het initiatief dient een klimaat van verdraagzaamheid en solidariteit in onze stad.
> Door haar inspanningen draagt de Werkgroep Help Elkaar ! bij tot het verminderen van wederzijdse vooroordelen tussen asielzoekers en stadsbewoners. De activiteiten van de werkgroep, het organiseren van directe, niet vrijblijvende maar betekenisvolle

ontmoetingen in een thuissituatie, kunnen als voorbeeld dienen bij het oplossen van vergelijkbare vraagstukken in andere wijken van de stad.
> Door het bij elkaar brengen van asielzoekers en wijkbewoners organiseert de Werkgroep

Help Elkaar ! feitelijk 'vertrouwen' tussen mensen. Vertrouwen is het fundament voor een verdraagzaam en geïntegreerd samenleven. Door te doen wat ze doet, is de Werkgroep

Help Elkaar ! een bijzonder waardevol onderdeel van onze Utrechtse samenleving.
Naast de Werkgroep Help Elkaar! werden Stichting Tamount en 't Gilde Utrecht genomineerd. In totaal werden dit jaar elf kandidaten voorgedragen.
De Tolerantieprijs, ingesteld met het doel de verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving te bevorderen, is voor de eerste maal toegekend in 1994, het jaar dat door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot het jaar van de tolerantie. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, groepen of instellingen, die een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de solidariteit en verdraagzaamheid in de Utrechtse samenleving.

De jury voor de Tolerantieprijs 2006 is samengesteld uit personen van organisaties uit de maatschappelijke en interculturele sector, de juridische sector, de media, het bankwezen en de politieke sfeer. De juryleden zijn: de heer R. Adriaansen, de heer H.G.J. Driedonks, de heer drs. J. Gabriëlse, de heer G. Hoogenberg, mevrouw mr. H.G.M. Rutgers, de heer drs. R. Ramdas (voorzitter), mevrouw S. Sietaram-Rambocus, de heer J. Vesters, de heer J.C.M. Kuperus, (secretaris).

Noot voor de media:
U bent van harte uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn in de Domkerk om 21.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Kuperus, telefoon 030 - 286 1041 of mobiel: 06 250 327 29

Postbus 16200 |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

---- --