Eigen Huis dient klacht in tegen NVM

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 4 mei 2006

Eigen Huis: NVM misbruikt machtspositie om concurrenten te weren Vereniging Eigen Huis dient klacht in bij NMa

Vereniging Eigen Huis dient vandaag een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tegen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Volgens Vereniging Eigen Huis misbruikt de NVM haar machtspositie op de woningmarkt door verkoopinformatie op de website funda.nl af te schermen voor concurrenten. De NVM en haar leden maken onderlinge afspraken over het 'onder de pet houden' van marktinformatie en het moedwillig tegenwerken van 'deeplinken' door derden naar Funda. De NVM poogt hiermee nieuwe huizensites het werken onmogelijk te maken en de consument een volledig overzicht van de woningmarkt te onthouden.

In het geschil van de NVM tegen zoekallehuizen.nl oordeelde de rechter op 16 maart jl. dat de NVM in strijd met de Mededingingswet handelt door dergelijke onderlinge afspraken te maken met de bij hen aangesloten makelaars. Weliswaar is de NVM in hoger beroep gegaan, maar Vereniging Eigen Huis vindt de tijd voldoende rijp om over deze kwestie een klacht bij de NMa in te dienen. De vereniging rekent het tot haar taak om de transparantie op de markt van woningaanbod te vergroten.

Internet vervult vandaag de dag de belangrijkste bron van informatie voor de woningmarkt. De belangen van consumenten die een eigen huis zoeken zijn er mee gediend als het totale aanbod aan woningen, afkomstig van makelaars of particulieren, eenvoudig en volledig toegankelijk is. Dit leidt niet alleen tot openheid en inzicht bij kopers, maar draagt ook bij aan een optimale prijsvorming. Het achterhouden van informatie, door woningen niet of afgeschermd op Funda te plaatsen, en het tegenwerken van zoekmachines die het totale aanbod zichtbaar maken, belemmert deze transparantie.

De NVM is met circa 4.000 leden de grootste vereniging van makelaars in onroerende zaken. De NVM woningsite Funda is veruit de grootste website voor consumenten die op zoek zijn naar een koopwoning. Om een woning op Funda te krijgen is een bemiddelingsopdracht bij een NVM-makelaar vereist. De NVM en haar leden maken onderling afspraken die er op gericht zijn om nieuwe spelers op de markt te weren, uitsluitend om de eigen economische machtspositie veilig te stellen. Hierdoor wordt het de consument moeilijk of zelfs onmogelijk gemaakt om via internet het volledige en actuele woningaanbod te doorzoeken. Recente acties van de NVM tegen zoekmachines als zoekallehuizen.nl en miljoenhuizen.nl om te stoppen met het aanbieden van marktgegevens die afkomstig zijn van Funda tonen aan dat de NVM kennelijk niet van plan is om haar handelwijze te veranderen.


Noot voor de redactie,