College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

3 Mei 2006

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen behaalt ISO-certificaat

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft, voor zover bekend, als eerste Europese geneesmiddelen registratieautoriteit een ISO-certificaat behaald. Na een intensieve periode van interne 'audits' in de periode september 2005 tot en met maart 2006 zijn de kwaliteit en de resultaten van de processen bij het CBG getoetst op basis van ISO 9001:2000. Het certificaat is verleend door Certiked, de organisatie voor de Certificatie van Kennisintensieve Dienstverlening. Het ISO-certificaat is geen doel op zich: het CBG ziet dit certificaat in de eerste plaats als een erkenning van de inspanningen die het de afgelopen jaren heeft geleverd om te werken aan de kwaliteit van alle werkzaamheden. Daarnaast is het certificaat een enorme stimulans die de ambitie van het CBG om tot de top 5 van Europese geneesmiddelenagentschappen te behoren ondersteunt.

De beoordeling door Certiked heeft onder meer de volgende bevindingen opgeleverd:

* Het CBG heeft een heldere meerjarenstrategie uitgezet en hiertoe diverse analyses uitgevoerd.

* De CBG speerpunten zijn vertaald in concrete projecten met heldere plannen van aanpak.

* Zowel aanvraagprocedures als meldingen van bijwerkingen vinden in toenemende mate digitaal plaats. De organisatie stelt zich hierbij dienstverlenend naar haar klanten op en staat hen met raad en daad bij om op correcte wijze van de faciliteiten gebruik te maken.
* Het klanttevredenheidonderzoek en medewerkertevredenheidonderzoek hebben relevante informatie opgeleverd over hoe deze groepen tegen het CBG aankijken.

De volgende categorieën van kennisintensieve dienstverlening zijn onderdeel van het certificaat:

* Het beoordelen (veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit) en de toelating tot de markt van geneesmiddelen voor menselijk gebruik.
* Het bewaken van geneesmiddelen voor menselijk gebruik (farmacovigilantie humaan).

* Het geven van wetenschappelijke adviezen aan de industrie over ontwikkelingsvraagstukken inzake geneesmiddelen voor menselijk gebruik.

* Het beoordelen van de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor menselijk gebruik.

Het CBG wil het certificaat uitbreiden met het beoordelen, de toelating tot de markt en de bewaking van geneesmiddelen voor dierlijk gebruik.

Het CBG dient, om het certificaat te kunnen behouden, nog verdere stappen te zetten. Dit geldt bijvoorbeeld op het terrein van het al lopende proces om de veelheid aan regelingen en documenten onder te brengen in één samenhangend en toegankelijk systeem. Ook moet beter lering worden getrokken uit reeds doorlopen processen door middel van de zogenaamde 'plan-do-check-act' cyclus.