Gemeente Geertruidenberg


Hoe staat het met Dongeburgh?

Eerste bastion verrijst in rap tempo
Als u weinig nieuws over project Dongeburgh hoort, dan wil dat niet zeggen dat het werk stil ligt. Integendeel: er wordt keihard gewerkt om dit project succesvol te maken.
Op dit moment gebeurt nog veel achter de schermen, maar in deelplan De Vesting ziet u toch al een mooi bastion verschijnen. Bovendien heeft het nieuwe college in het programma 2006-2010 groot belang toegekend aan deze metamorfose waarin kwaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan. In dit artikel krijgt u een kort overzicht van de stand van zaken.

Deelgebied De Vesting
Deelgebied De Vesting bestaat uit drie bastions en ligt aan de rand van de kern Geertruidenberg, langs de oever van de Donge. De aanwezige bodemverontreinigingen zijn hier inmiddels gesaneerd en het jachtenbouwbedrijf is verplaatst naar bedrijventerrein De Pontonnier. Het Texaco-benzinestation zal midden 2006 verplaatst worden naar de Centraleweg te Geertruidenberg, naast de oprit naar de Koedambrug. In totaal worden circa 360 huizen gebouwd. Momenteel is het eerste bastion (Brandepoortbastion) al goed zichtbaar. Het eerste bouwblok heeft het hoogste punt enige tijd geleden bereikt terwijl van de andere vier bouwblokken de contouren al zijn aangegeven. In maart 2006 is gestart met het heien van deze woonblokken. Na de bouwvakvakantie zal de AHOED (apotheek en huisartsen onder een dak) opgeleverd worden. Het is de planning dat het eerste bastion eind 2007 helemaal klaar zal zijn. Eind 2006 start de verkoop van de woningen in het tweede bastion (Oranjebastion) en de verkoop van het derde bastion (Koninginnebastion) start midden 2007. Inmiddels is 70% van de woningen in het Brandepoortbastion verkocht, waarvan 35% aan inwoners uit de eigen gemeente. Van de 52, al in aanbouw zijnde, eengezinswoningen zijn nog diverse woningtypen te koop. Zo zijn er nog eengezinswoningen 183.000,- v.o.n., inclusief 1 parkeerplaats te koop. BAM Vastgoed en WSG zijn verantwoordelijk voor de bouw.

Deelgebied Heereland en Sandoel
Deze locatie wordt begrensd door de Boterpolderlaan, Sandoel, Jeroen Boschstraat, Haven en de Donge. Veel bedrijven zijn al verhuisd en bedrijfshallen gesloopt. De dijkverzwaring is hier inmiddels afgerond. Over de verplaatsing van de supermarkt, een hobbymarkt, een interieurwinkel e.a. moeten nog sluitende afspraken worden gemaakt. Midden 2006 zal gestart worden met de verkoop van de 139 woningen in de eerste fase, in het 2^e kwartaal 2006 wordt gestart met de bouw. Dan zal ook de vrijstellingsprocedure voor 17 woningen bij Sandoel afgerond worden. Eind 2006, begin 2007 start de planvoorbereiding en vrijstellingsprocedure voor 140 woningen in de tweede en derde fase. In 2008 start daarvan de bouw. WSG is verantwoordelijk voor de bouw.

Deelgebied Rivierzicht-Zuid
Deze locatie ligt direct aan de Donge, tussen de Keizersdijk aan de ene kant en de bestaande woonbebouwing van Raamsdonksveer langs het Spant en de Helling aan de andere kant. Inmiddels zijn scheepswerf De Donge en de voormalige bedrijfwoningen verhuisd of gesloopt en is de nieuwe waterkering aangelegd.
De ruimtelijke onderbouwing van de zelfstandige projectprocedure (ex art. 19 lid 1 WRO) ligt momenteel ter visie. Waarschijnlijk wordt de verklaring van geen bezwaar in de tweede helft van 2006 afgegeven. Verder is de bodemsaneringsbeschikking aangevraagd. Waarschijnlijk is deze procedure midden 2006 afgerond. Eind 2006 start ook de verkoop van de 151 koopwoningen en appartementen en 61 huurwoningen en appartementen. Rabo Vastgoed ontwikkelt samen met bouwbedrijf Gebr. van Wanrooij uit Geffen dit deelgebied. WSG realiseert de sociale woningbouw.

Deelgebied Rivierzicht-Noord
Rivierzicht-Noord ligt tussen de Bergse Dijk, de Maasdijk, Fort Lunette en de Donge te Raamsdonksveer. Hier zijn nu een garagebedrijf en scheepsmachinefabriek gevestigd. De onderhandelingen over het verplaatsen van bedrijven moeten nog afgerond worden. Momenteel is de planontwikkeling in voorbereiding. Waarschijnlijk komen er zon 80 woningen. De gemeente onderhandelt ook nog met de beoogde projectontwikkelaar c.q. eigenaar over de concrete invulling. WSG zal de sociale woningbouw ontwikkelen. Waarschijnlijk zal midden 2006 de samenwerkingsovereenkomst getekend worden, waarna de vrijstellingsprocedure voor de herontwikkeling wordt voorbereid. Het is de planning om uiterlijk 2008 te starten met het ontwikkelen van deze locatie.

Langzaamverkeersbrug
Over het realiseren van de langzaamverkeersbrug zijn afspraken gemaakt met de projectontwikkelaars van Dongeburgh. Zij dragen bij aan het ontwikkelen van deze brug via de bijdrage per woning, die de gemeente ontvangt. In 2004 is door de raad ingestemd met het ontwerp van een tuibrug met staande pyloon. Dit ontwerp voldoet aan de hoge kwaliteitseisen, die voor het project zijn vastgelegd. Het ontwerp en de constructie zijn door een extern bureau getoetst. Daarbij is geadviseerd om tijdens de bouw gedegen toezicht uit te (laten) voeren. Het geraamde budget past binnen de exploitatie Dongeburgh, zoals opgenomen in de voortgangsrapportage 2005-04. Door deze opdracht nu te gunnen zal de Wim Letschertbrug begin 2007 gerealiseerd zijn, zodat de AHOED en de woningen van het 1^e bastion te Geertruidenberg vanuit Raamsdonksveer dan ook via die route voor fietsers en voetgangers bereikbaar zal zijn.

Website
Op www.dongeburgh.nl kunt u het nieuws volgen. Hier staan ook adressen van makelaars op, mocht u interesse hebben in een huis in één van deze deelgebieden. Contactpersoon bij de gemeente is de projectmanager Dongeburgh, Ine de Wolf. Zij kan u alles vertellen over dit prachtige project.

Prijsvraag naamgeving AHOED
Voor de naamgeving van de 'apotheek en huisartsen onder een dak' (AHOED), is een prijsvraag uitgeschreven. Tot uiterlijk 15 mei a.s. kunt u een naam inleveren bij de apotheek in Geertruidenberg of Raamsdonksveer of per e-mail: ahoedgeertruidenberg@hotmail.com. Vergeet niet uw naam, adres en telefoonnummer te vermelden. De winnaar ontvangt een uitgebreid gezondheidspakket en wordt tijdens de officiële opening van het medisch centrum in de bloemetjes gezet.
* langzaamverkeersbrug.jpg