Ingezonden persbericht


Aantal overvallen op horeca historisch laag
Voor het eerst in 15 jaar duikt het aantal overvallen onder de 400

Woerden, 4 mei 2006 - Het aantal roofovervallen op horecabedrijven is in 2005 gedaald naar een historisch laag niveau van 385. De verklaring voor dit succes ligt in het feit dat horecaondernemers steeds veiligheidsbewuster zijn geworden. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het investeren in preventiemaatregelen. Ook de rol van politie en het Openbaar Ministerie is belangrijk. De aanpak van de veelplegers die enige jaren geleden is ingezet, werpt zijn vruchten af. Voorts is het instellen van een landelijk coördinator voor overvallen bij de politie een goede zet geweest.

In de jaren negentig bedroeg het aantal overvallen gemiddeld zo'n 500 per jaar. Met uitschieters richting de 600. De laatste jaren is een kentering te zien. Vooral de daling bij de maaltijdbezorgers is spectaculair, maar ook die bij de hotels is - zeker gelet op de ontwikkeling in de jaren 2002 en 2003 - erg positief. Bij de andere sectoren is een gestage daling te zien. Bij de cafés was er afgelopen jaar een lichte stijging, maar gezien het incidentele karakter ervan zijn hier vooralsnog geen conclusies aan te verbinden. In onderstaande overzicht is de ontwikkeling vanaf 2000 weergegeven.

|Sector                 |2000  |2001  |2002  |2003  |2004  |2005   |
|Hotel                  |27    |32    |45    |47    |17    |12     |
|Restaurant             |100   |91    |81    |77    |97    |90     |
|Café                   |47    |36    |43    |45    |44    |55     |
|Snackbar               |145   |118   |114   |115   |125   |118    |
|Maaltijdbezorgers      |215   |175   |84    |97    |97    |56     |
|Diverse                |48    |56    |54    |56    |51    |54     |
|Totaal                 |582   |508   |421   |437   |431   |385    |
Bron: Landelijk Overvallen en Ramkraak Systeem (LORS; registratiesysteem Dienst Nationale Recherche Informatie)

Koninklijk Horeca Nederland blijft haar leden informeren over effectieve preventiemaatregelen als cameratoezicht en het nauwkeurig volgen van open- en sluitprocedures. Het is belangrijk dat de strenge aanpak van veelplegers wordt voortgezet en waar nodig geïntensiveerd.

De aanstelling van een landelijk coördinator heeft in grote mate ervoor gezorgd dat de visies en activiteiten van publieke partijen en horecaondernemers nog beter op elkaar zijn afgestemd. Het uitwisselen van informatie is nu de normaalste zaak van de wereld geworden. Het blijken allemaal ingrediënten van succes en Koninklijk Horeca Nederland pleit er dan ook voor op de huidige wijze door te gaan.
|                                                                    |
|Noot voor de redactie -