Ingezonden persbericht



- - - Persbericht mei 2006 - - -

Een puzzeltocht langs smaak, geluid en beeld

OPZIENBAREND DERDE DEEL JUBILEUMUITGAVE KUNSTHUIS SYB

Het derde deel van de jubileumuitgave van Kunsthuis Syb is opzienbarend. De vormgeving van het jonge Groninger bureau Sgaar is al een lust voor het oog. Ook de teksten en zelfs de muziek proberen alle zintuigen van de lezer in beweging te krijgen. Niet vreemd als wordt bedacht dat het thema van katern drie 'synesthesie' is. Vanaf volgende week is dit derde deel overal in het land verkrijgbaar bij kunstinstellingen. In juni verschijnt het laatste deel dat over autonomie handelt en tijdens een feestelijke bijeenkomst in juni gepresenteerd zal worden.

Kunsthuis Syb in Beetsterzwaag bestaat in zijn huidige vorm vijf jaar en ter gelegenheid daarvan is een publicatieproject opgezet. Na de katernen 'Oriëntatie', 'Productie' is met 'Synesthesie' weer een ander aspect van Kunsthuis Syb belicht. Zowel in vormgeving als in de overige bijdragen is gepoogd het begrip synesthesie, hetgeen betekent dat de ene zintuiglijke waarneming een andere zintuiglijke ervaring oplevert, te onderzoeken. Zo zijn er mensen die kleuren zien als ze muziek horen.

Kunstcriticus Arie Altena laat zijn kritische blik schijnen over de pogingen in de kunst om geluid en beeld te laten samengaan. Hij constateert dat in de meeste gevallen de kunstenaars meer oor hebben voor het geluid en de beeldende kwaliteit verwaarlozen of meer beeldend kunstenaar zijn en over te weinig muzikaliteit beschikken.

In een unieke samenwerking proberen dichter Tsead Bruinja en componist Gerda Geertens die muzikaliteit wel te garanderen. 'Als een knoop op mijn lippen' is een gedicht van Bruinja dat door Geertens op muziek is gezet. Gedeelten van de partituur zijn afgedrukt maar de muzikale lezer kan ook de volledige partituur downloaden via de website van Kunsthuis Syb. Daar is ook een audiobestand te downloaden. Bruinja die in het verleden al veel met muziek werkte, draagt zijn gedicht daarop voor ondersteund met de muziek van Geertens.

KWALLEN ETEN

Zeer bijzonder is de bijdrage van kok-kunstenaar Henri Roquas. Deze Amsterdamse kok gaat in zijn werk terug naar de oorsprong van het bestaan op aarde. Zo verwerkt hij levende fossielen in zijn maaltijden. Daarbij moet gedacht worden aan beesten als kwallen. Naast een toelichtend stuk over de 'Ars Poëtica van de Maal-tijd' heeft Roquas de receptuur van een zeven gangenmaaltijd aan deze publicatie gegeven. Voor de fanatieke kok een uitdaging om eens met deze zeer nauwkeurig beschreven recepten aan de slag te gaan.

Kleinere maar niet minder in het oog springende bijdragen zijn nog afkomstig van beeldend kunstenaar Anne Jaap de Rapper en danseres/choreograaf Sara Wiktorowicz. De Rapper heeft foto's geleverd van alle bakstenen die hij in zijn verbouwde huis heeft aangetroffen en Wiktorowicz heeft een foto uit een performance bij Syb gecombineerd met een sterk associatieve tekst.

Meest in het oog springend is de vormgeving. Het vormgeversduo Sgaar heeft alle registers opengetrokken. Spiegelbeelden, plaatjes van internet die een relatie aangaan met de teksten. De teksten zijn in allerlei gedaantes terug te vinden. Dankzij een consequente aanpak is het weliswaar een beetje puzzelen om de verschillende teksten te kunnen lezen maar dat maakt het geheel weer tot een bijzondere ervaring.

Als gezegd is 3/4 de op een na laatste uitgave in het kader van het jubileum van Kunsthuis Syb. Het laatste deel verschijnt begin juni. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zal op 10 juni zowel de voltooiing van de jubileumpublicatie als het vijfjarig bestaan van Kunsthuis Syb in haar huidige vorm gevierd worden. Nadere berichten daarover zullen nog volgen.

Meer informatie over het totale project is te vinden op www.kunsthuissyb.nl. Daar kunnen ook de partituur en een audiobestand van 'Als een knoop op mijn lippen' te downloaden.

Alle drie de tot nu toe verschenen jubileumkunstmagzines van Kunsthuis Syb zijn verkrijgbaar op de Kunstvlaai die gehouden wordt van 6 t/m 14 mei in de Westergasfabriek Amsterdam. Ze zijn daar onderdeel van de installatie van Bureau Zeezicht met de titel 'Image Is Everything deel 2'.

Einde persbericht