Ingezonden persbericht


Nederlanders krijgen stem in strijd Rutte-Verdonk

Nederlandse kiesgerechtigden zouden ook als ze niet lid zijn van een politieke partij moeten mogen stemmen op een lijsttrekkerkandidaat. Zo zouden bijvoorbeeld niet alleen de 40.000 VVD-leden op 24 mei moeten kunnen kiezen wie hun lijsttrekker wordt, maar ook niet-leden zouden hun stem moeten kunnen laten gelden. Dat vindt een groep jonge leden van VVD, CDA, PvdA en D66. Volgens de club jongeren, die zich hebben verenigd in de stichting 'Het Nieuwe Stemmen', zijn politieke partijen meer en meer vergrijsde verenigingen die zonder nieuwe inbreng van jongeren ten dode zijn opgeschreven. Die inbreng wordt volgens hen mogelijk gemaakt wanneer politieke partijen 'hun ramen opengooien voor de buitenwereld'. De plannen worden gesteund door VVD-lijsttrekkerskandidaten Mark Rutte en Rita Verdonk, en D66-Minister voor bestuurlijke vernieuwing Pechtold.

Om deze 'open lijsttrekkersverkiezingen' mogelijk te maken heeft een groep technici van de TU Delft een systeem ontwikkeld waarbij één keer anoniem kan worden gestemd. Elke aanmelder ontvangt via zijn of haar mobiele telefoon een SMS met daarin een wachtwoord. Met dat wachtwoord kan op de website www.rutteofverdonk.nl worden gestemd. Het is de bedoeling van de club om het systeem ook toe te passen bij de lijsttrekkersverkiezingen van D66, PvdA en het CDA.

Initiatiefnemer Godart van Gendt noemt het Amerikaanse systeem als voorbeeld voor Nederland: 'Daar kan iedereen zich registreren als aanhanger van een partij en stemt daardoor mee bij de verkiezing van de partijleider. Lidmaatschap is daar niet voor nodig.' Kandidaat voor het VVD-lijsttrekkerschap Mark Rutte zei afgelopen woensdag bij een kandidatendebat in Utrecht dat ook hij voorstander is van deze 'open voorverkiezingen': 'Ik wil dat een paar honderdduizend mensen betrokken kunnen zijn bij de lijsttrekkersverkiezingen, in plaats van de beperkte paar duizend.' De groep jongeren noemt hun initiatief een 'aanhangersraadpleging', als tegenhanger van de 'ledenraadpleging' die de VVD zelf organiseert. 'Als de VVD slim is, laten ze hun kiezers de nieuwe leider aanwijzen. Succes gegarandeerd', aldus Van Gendt.