Ministerie van Buitenlandse Zaken

In vervolg op Kamerbrieven met Kamerstuknummers 30300 V, nr. 10 en nr. 85, inzake de schuldenregeling voor Nigeria, informeren wij uw Kamer onderstaand over de formele afronding op 28 april jl. van de laatste fase van deze schuldenregeling zoals overeengekomen in de Club van Parijs op 20 oktober 2005.

Toelichting

Goedkeuring eerste beoordeling IMF programma
Op 17 april jl. trad de laatste fase van de schuldenregeling voor Nigeria, zoals overeengekomen in de Club van Parijs op 20 oktober 2005, in werking. Dit gebeurde nadat de eerste beoordeling ('review') van het economische hervormingsprogramma van het IMF voor Nigeria (het zogenaamde 'Policy Support Instrument', kortweg PSI) in de Executive Board van het IMF werd goedgekeurd. Goedkeuring van deze beoordeling was voor de Club van Parijs een voorwaarde voor het in werking treden van de laatste fase van de schuldenregeling.

Uit deze toetsing van het PSI blijkt dat Nigeria in de beoordelingsperiode (oktober 2005-maart 2006) aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. Alle met het IMF overeengekomen kwantitatieve criteria en ijkpunten werden behaald. Zo werd een flinke economische groei bereikt, werden verschillende beoogde macro-economische hervormingen doorgevoerd, maatregelen genomen op het terrein van het beheer van de overheidsfinanciën, verschillende belangrijke wetten aangenomen en werd er vooruitgang geboekt op het terrein van goed bestuur, armoede- en

corruptiebestrijding. Ook werd het door Nederland belangrijk gevonden 'Virtual Poverty Fund' in de Nigeriaanse begroting voor 2006 opgenomen. Via dit fonds worden de door de Club van Parijs regeling vrijvallende middelen (circa 1 miljard USD per jaar) aan armoede gerelateerde sectoren besteed.

Uiteraard zijn er voor Nigeria, ondanks de nu geboekte vooruitgang, nog vele uitdagingen voor de toekomst. De periode die de onlangs goedgekeurde beoordeling van het PSI beslaat, is wat dat betreft te kort om oplossingen te kunnen bieden voor de vele complexe problemen waarmee dit qua inwoneraantal grootste land van Afrika te kampen heeft. Van belang is dat het nu ingezette hervormingsproces door de Nigeriaanse regering wordt voortgezet en dat verdere stappen worden gezet op de terreinen van goed bestuur, armoede- en corruptiebestrijding, ook na de Nigeriaanse verkiezingen van 2007. Nederland zal daarom de volgende beoordelingen van het PSI voor Nigeria kritisch blijven volgen en blijven aandringen op verdere vooruitgang. Dit is immers cruciaal, als Nigeria de Millennium Ontwikkelingsdoelen wil bereiken.

Afronding Club van Parijs schuldenregeling
Zoals gezegd, is met de goedkeuring van de eerste beoordeling van het PSI de laatste fase van het akkoord van de Club van Parijs van 20 oktober 2005 in werking getreden. In deze laatste tranche heeft Nigeria zijn resterende schulden aan de Club van Parijs crediteuren betaald (de zogenaamde 'post cut off date' schulden, voor Nederland een bedrag van circa E 390.000, en de zogenaamde 'schuldenterugkoop', voor Nederland een bedrag van circa E 197 miljoen). Nadat deze betalingen door de betrokken crediteuren in de Club van Parijs werden ontvangen, is conform het akkoord de laatste tranche van de kwijtschelding voor Nigeria (34% van de hoofdsom) geëffectueerd (voor Nederland een bedrag van circa E 315 miljoen).

De bedragen die Nigeria aan Nederland heeft betaald, komen ten gunste van de NIO (circa E 5 miljoen), respectievelijk (als ontvangst via de begroting van IXB) ten gunste van de algemene middelen (na correctie voor het eigen risico deel circa E 160 miljoen). De kosten van de kwijtschelding (zoals gezegd voor Nederland een bedrag van circa E 315 miljoen) komen in lijn met het Hoofdlijnenakkoord ten laste van het ontwikkelingsbudget (ODA) en worden gefinancierd uit de verhoging van het ODA-budget door de revisie van het Bruto Nationaal Product (BNP). Dit gaat zoals eerder gesteld niet ten koste van lopende ontwikkelingsprogramma's. Ten aanzien van de discussie in OESO/DAC kader over de zogenaamde schuldenterugkoop transactie (zie eerdere Kamerbrieven) geldt dat het DAC nog geen besluit heeft genomen of de bij deze transactie verleende marktconforme korting (voor het Nederlandse schuldaandeel ter waarde van circa E 110 miljoen) als ODA kan worden gerapporteerd. Een besluit hieromtrent wordt op zijn vroegst in november a.s. verwacht. Uw Kamer wordt te zijner tijd over de uitkomst hiervan geïnformeerd. Nederland vindt overigens dat deze korting niet aan ODA moet worden toegerekend, omdat het in Nederlandse optiek een commerciële transactie betreft, en zal dit standpunt in het DAC naar voren brengen.

Met de door Nigeria verrichte betalingen en de daaropvolgende effectuering van de tweede tranche van de kwijtschelding werd op 28 april jl. de uitvoering van de schuldenregeling voor Nigeria zoals overeengekomen in de Club van Parijs formeel

voltooid. Hiermee heeft Nigeria geen schulden meer bij dit crediteurenforum. In totaal heeft Nigeria van de circa 30 miljard USD aan schulden bij de Club van Parijs circa 12 miljard USD betaald, terwijl circa 18 miljard USD werd kwijtgescholden. Nederland kreeg in totaal circa E 575 miljoen Euro door Nigeria betaald, terwijl Nederland circa E 622 miljoen euro heeft kwijtgescholden.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, De Minister van Financiën,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven G. Zalm


---- --