Gemeente Almere

Speech burgemeester Jorritsma

"Vandaag herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogsituaties en bij vredesoperaties.

We denken aan de miljoenen slachtoffers van het nazi-regime die hun Joodse afkomst, politieke overtuiging of verzetsdaden met de dood moesten bekopen.

We staan stil bij de slachtoffers die in Nederlands-Indië zijn gevallen. Ook in Suriname en op de Nederlandse Antillen en Aruba heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen achtergelaten. Dit jaar staan we in het bijzonder stil bij de rol van Suriname.

Honderden Surinamers hebben meegevochten tegen de Japanners en de Duitsers. De Amerikaanse oorlogsindustrie draaide voor 65% op bauxiet uit Suriname.

De Surinamers waren geschokt door de bezetting van Nederland. Ze voelden die als een inbreuk op hun eigen eer. Ze voelden zich verplicht Nederland en het koningshuis te verdedigen. Dit verhaal wordt verteld in een tentoonstelling die nog tot 15 mei te zien is in de C-passage van het stadhuis.

Het is voor velen een onbekend verhaal, dat het verdiend om verteld te worden. Net als al die andere verhalen. Juist in een jonge stad - waar het merendeel van de bewoners de oorlog niet bewust heeft gemaakt - moeten wij ons tot het uiterste inspannen om de herinnering levend te houden!

Morgen vieren we onze vrijheid. Een vrijheid die we met elkaar moeten maken!

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Wereldwijd zijn 38 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking. Soms ver weg, soms dichtbij.

Ook in ons eigen land staat de vrijheid onder druk. Vrijheden staan soms op gespannen voet met elkaar.

Zo kan de vrijheid om te zeggen wat je wilt, doorslaan in het kwetsen van andere geloven of bevolkingsgroepen.

Vrijheid is niet vrijblijvend. Hij komt met verantwoordelijkheid.

Vrijheid is kwetsbaar, het vraagt om waakzaamheid. Een kleine barst wordt als snel een scheur. Een scheur kan een kloof worden, die mensen uit elkaar drijft.

Vrijheid is keihard werken. Iedere dag opnieuw. Laten we die vrijheid samen maken! Door verdraagzaam te zijn, op te komen voor hen die in de verdrukking zitten. Door ons hoofd koel te houden en ons hart warm."