Ministerie van Defensie

04-05-2006 20:56

NEDERLAND HERDENKT OORLOGSSLACHTOFFERS

In Nederland zijn vanavond alle slachtoffers â burgers en militairen â herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vielen, tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies. De nationale dodenherdenking vond als altijd plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Om acht uur precies was het twee minuten stil. Even daarvoor legden koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans. Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en de commandanten van de respectieve krijgsmachtdelen deden dit namens de krijgsmacht. Minister Henk Kamp was als hoogste burgerautoriteit van Defensie bij de plechtigheid aanwezig.

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen was een herdenking voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 zijn gevallen. Dit gebeurde in aanwezigheid van mr. Pieter van Vollenhoven en de plaatsvervangend commandanten van land-, lucht- en zeemacht en de Koninklijke Marechaussee.

Ook elders in het land vonden herdenkingen plaats, waaronder op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de bezetting veel verzetsmensen zijn gefusilleerd. De marine en luchtmacht eerden hun gevallenen in respectievelijk Den Helder en Soesterberg.

In Nationaal Monument Kamp Vught legde de commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen een krans. De Duitse ambassadeur in Nederland, E. Duckwitz, deed dat voor het eerst. Hij was wel al twee keer eerder aanwezig bij de plechtigheid in Vught.

De Voorzitters van de Tweede Kamer en Eerste Kamer legden 's ochtends in Den Haag een krans bij de 'Erelijst van Gevallenen' op het Binnenhof.