Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Behandeling VWS- wetsvoorstellen

Kamerstuk, 4-5-2006

De Voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

DBO/ADV - 2682356

4 mei 2006

In de procedurevergadering van 25 april 2006 heeft de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesproken over de volgorde van behandeling van wetsvoorstellen. Dit betreft de wetsvoorstellen Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG) en de Ambulancewet.

Graag wil ik u verzoeken om vanwege het urgente karakter de Wet Marktordening Gezondheidszorg nog voor het zomerreces plenair te behandelen. Voor de Ambulancewet is het wenselijk om deze wet zo spoedig mogelijk na het zomerreces in uw Kamer aan de orde te stellen. In deze brief zal ik toelichten waarom een spoedige behandeling van deze wetsvoorstellen essentieel is.

Wet Marktordening Gezondheidszorg
De WMG is onderdeel van een aantal samenhangende wetten dat de stelselwijziging van de zorgsector realiseert, zoals de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Met de WMG wordt de Nederlandse Zorgautoriteit ingesteld en voorzien van een aantal instrumenten en nieuwe bevoegdheden. Deze zijn belangrijk voor het op gang brengen en houden van meer marktwerking in de zorg. Dit betreft met name:
o Het instrument aanmerkelijke marktmacht: de mogelijkheid ex ante eisen te stellen aan het gedrag van aanbieders en verzekeraars. Dit is van belang om verkeerd gebruik van marktmacht te kunnen voorkomen. o Het verbeteren van de informatievoorziening aan consumenten. Transparantie is cruciaal voor goede marktwerking.

De voorbereidingen van de feitelijke oprichting van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn nagenoeg afgerond zodat inwerkingtreding van de WMG op een zo kort mogelijke termijn dringend gewenst is. Daarmee ontstaat een effectieve toezichthouder op de zich snel ontwikkelende zorgmarkt en wordt duidelijkheid gegeven aan het veld.

Ambulancewet
Het is belangrijk dat er na lange tijd duidelijkheid komt voor de ambulancesector welke richting de sturing uitgaat. Enkele regio's wachten met RAV-vorming en innovatie totdat zekerheid bestaat over de nieuwe wet op de ambulancezorg. Voorts kan pas worden gestart met de vergunningprocedure na afronding van het wetgevingstraject. Om deze redenen is het van belang dat de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel spoedig na het zomerreces kan plaatsvinden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dhr. H. Hoogervorst