European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/65

Brussel, 4 mei 2006

8989/1/06 REV 1 (Presse 124)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het overleg betreffende Darfur

De Europese Unie spreekt haar waardering uit voor de Afrikaanse Unie en de Sudanese partijen die bij het overleg in Abuja betrokken zijn wegens de vooruitgang die ze hebben geboekt op weg naar een vredesovereenkomst waarmee het conflict in Darfur kan worden afgesloten.

Zij is ingenomen met het door de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie opgesteld ontwerp-akkoord, dat zij als een goede basis voor een regeling ziet, en vindt het positief dat de regering van Sudan het akkoord heeft aanvaard. Zij roept de SLM/A en de JEM op om zonder de door de Afrikaanse Unie gestelde uiterste termijn verder te overschrijden tot een definitief akkoord met de regering van Sudan te komen.

Iedere nalatigheid in dezen zou, gezien de grote ontberingen van de bevolking van Darfur , getuigen van onverantwoordelijkheid, en partijen die een akkoord belemmeren wachten de gevolgen als omschreven in Resolutie 1591 van de VN-Veiligheidsraad.

De EU zegt haar medewerking toe bij de uitvoering van een te Abuja tot stand gekomen akkoord, waartoe zij onder andere zal bijdragen aan een versterking van AMIS, en de dialoog binnen Darfur zelf en de wederopbouw na het conflict zal ondersteunen.

De EU is ernstig bezorgd over de zware gevechten die thans in Darfur plaatsvinden, en die indruisen tegen de positieve instelling tijdens het overleg te Abuja. De EU herhaalt dat zij alle schendingen van het staakt-het-vuren, en vooral aanvallen op burgers en op humanitaire organisaties, ten stelligste veroordeelt. Zij dringt er bij de regering van Sudan en bij de SLM/A en de JEM op aan het nodige te doen om ervoor te zorgen dat alle strijdkrachten waarover zij de beschikking zeggen te hebben, zich strict aan het te N'Djamena gesloten staakt-het-vuren houden, en daarnaast aan AMIS hun volledige medewerking te verlenen.

De EU acht het van cruciaal belang dat AMIS zo snel mogelijk wordt afgelost door een VN-operatie in Darfur. Het stemt de EU dienaangaande tot bezorgdheid dat de regering van Sudan in gebreke blijft om de toegang van een planningsteam van de VN mogelijk te maken, en zij eist dat zulks onmiddellijk gebeurt.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Kroatië*, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en Moldova, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.