Nationaal Comité 4 en 5 mei

18.000 DEELNEMERS AAN NATIONALE HERDENKING
SPREKERS ROEPEN OP VOOR ALERTHEID IN DE SAMENLEVING

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in aanwezigheid van H.M. de Koningin, Z.K.H. de Prins van Oranje en H.K.H. Prinses Màxima stelden de sprekers in De Nieuwe Kerk en op de Dam de vraag of we wel alert genoeg zijn op de bedreigingen in de wereld. Zien we wel wat er om ons heen gebeurd? Bevinden we ons niet op een glijdende schaal, zonder het werkelijk door te hebben?

Vice-president van de Raad van State de heer Tjeenk Willink zei op de Dam:
.. "We weten nu altijd achteraf wat het belangrijkste was. Wat wisten we toen?.
.Waarom hebben we het niet eerder gezien? Wie heeft ons toen gewaarschuwd?..
Herdenken op 4 mei is ook denken aan al diegene die de confrontatie wel aangingen. Ze hebben ons, ook nu nog, iets te zeggen.".

Nelleke Noordervliet zelf geboren in het eerste vredesjaar stelde tijdens haar voordracht in De Nieuwe Kerk: ."Men zegt dat juist de geleidelijke, stapsgewijze voortschrijding van het kwaad de betrekkelijke meegaandheid van mensen onder een totalitair regime tekent. Mensen worden heel langzaam ontmenselijkt. Onmerkbaar verliezen ze het beeld van de ander als gelijke. Hun individualiteit wordt hun ontnomen.".

Een thema dat ook terug kwam in de herdenkingsbijeenkomst was het verdriet en de pijn die nooit verdwijnen van hen die hun dierbaren verloren. Noordervliet wijst op de moeders, echtgenoten en geliefden die tevergeefs wachtten, voor wie de bevrijding nooit helemaal een echte bevrijding was omdat de prijs zo hoog was. Het Nationaal Jeugdkoor onderleiding van Wilma ten Wolde zong drie gedichten van de onlangs overleden Ida Vos, die als één van de eersten haar ervaring als kind in de oorlog in gedichten onder woorden bracht.

Bij de Nationale Herdenking op de Dam waren 18.000 mensen aanwezig. De Nationale Herdenking werd tevens rechtstreeks op televisie uitgezonden. Het gedicht op de Dam werd uitgesproken door Annemarije Baars. Deze 17-jarige Friese scholiere won met haar gedicht 'Gesloten Deur' de jaarlijkse dichtwedstrijd 'Dichter bij 4 mei'. De bloemlegging ter afsluiting van de kranslegging gebeurde door 61 schoolkinderen uit Amsterdam.
---
Noot voor de redactie,