Vijf mei in teken van Radio Ecclesia

Cordaid

Mensen in Nood zet vrijheid van meningsuiting in Angola centraal

Op 5 mei stapt Mensen in Nood met de band The Sheer en de Angolese student Juliano Rodriques in de helikopter die hen naar vier bevrijdingsfestivals in Nederland brengt. Rodrigues zal samen met The Sheer het festivalpubliek oproepen hun stem te laten horen voor Angola. Mensen in Nood/Cordaid steunt daar Radio Ecclesia, het enige onafhankelijke medium van het land. Ook op de negen andere bevrijdingsfestivals roept Mensen in Nood, op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, op voor persvrijheid in Angola.

Angola heeft geleden onder een jarenlange burgeroorlog. In sommige regio's is het nog steeds onrustig. Bijna 70% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, de gemiddelde levensverwachting is 40 jaar. De regering zit strak in het zadel. Alle media zijn in handen van de staat, behalve Radio Ecclesia, opgericht door de katholieke kerk. Radio Ecclesia brengt nieuws uit het hele land en brengt moeilijke kwesties als HIV/Aids en huiselijk geweld ter sprake. Radio Ecclesia laat daarbij zowel de conservatieve als de progressieve geluiden horen en roept op tot discussie. Omdat een ruime meerderheid van de bevolking niet kan lezen of schrijven is Radio Ecclesia voor velen de enige eerlijke informatiebron.

Juliano Rodrigues is 21 jaar en woont en studeert in Rotterdam. Hij is als minderjarige vanuit Angola naar Nederland gevlucht, maar wil na zijn studie terugkeren, om te werken aan de opbouw van het land. Rodrigues is voorzitter van Jonge Angolezen Nederland (JAN). Over zijn optreden op 5 mei voor Mensen in Nood zegt hij: 'Nederlandse jongeren beseffen niet hoeveel geluk ze hebben dat ze in een land als Nederland zijn geboren. Veel jongeren moeten opgroeien in landen waar oorlog en grote armoede is. Ik vind het goed dat we daar op bevrijdingsdag ook even bij stilstaan'. The Sheer en Rodrigues zijn bij de officiële start van bevrijdingsdag in Leeuwarden en gaan vervolgens per helikopter naar de festivals in Rotterdam, Zwolle en Vlissingen.