Ingezonden persbericht


Datum
21 april 2006

Lange Frans en Baas B. met Amnesty in actie op Bevrijdingsfestivals Rappers vragen aandacht voor mensenrechtenschendingen wereldwijd

Onder het motto 'Vrijheid maak je met elkaar' viert Amnesty International samen met Lange Frans en Baas B. en het Nationaal Comité 4 en 5 mei Bevrijdingsdag. Net als andere jaren is Amnesty aanwezig op alle dertien Bevrijdingsfestivals. Lange Frans en Baas B. treden op in Almere, Amsterdam, Wageningen en Utrecht. De rappers, door het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar uitgenodigd als Ambassadeurs van de Vrijheid, vragen aandacht voor schendingen van mensenrechten in Maleisië, Oezbekistan en Guantánamo Bay.

Festivalbezoekers kunnen per sms actievoeren voor twee gevangenen en een mensenrechtenactivist. Eén van de gevangenen, Omar Deghayes, heeft nooit een eerlijk proces gekregen en zit zonder officiële aanklacht al jarenlang vast. Onder de duizenden festivalbezoekers zal Amnesty International stickers met teksten als 'ik heb altijd gelijk en mensenrechten' en 'ik heb blond haar en mensenrechten' verspreiden. Met het opplakken van de stickers laten de festivalbezoekers zien dat mensenrechten voor iedereen gelden. De speciaal voor de Bevrijdingsfestivals opgezette actie valt binnen het kader van Amnesty's campagne 'Laat de angst niet winnen van de mensenrechten'.

Maleisië, Oezbekistan en Guantánamo Bay

Festivalbezoekers kunnen per sms het werk van Chang Lih Kang uit Maleisië steunen. Hij is mensenrechtenactivist en pleit voor afschaffing van de Wet voor de Binnenlandse Veiligheid. Op grond van deze wet houdt de Maleisische overheid mensen zonder proces gevangen. Dat is nodig, zegt de regering, om terrorisme te bestrijden. In werkelijkheid wordt de wet echter al veertig jaar lang gebruikt om mensen met kritiek op de Maleisische regering de mond te snoeren.

Ook kan op de bevrijdingsfestivals per sms steun betuigd worden aan Saidzhakhon Zainabitdinov uit Oezbekistan. In een geheim proces werd hij in januari van dit jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenschap. Hij kreeg die straf voor 'smaad' en 'het verspreiden van informatie met als doel paniek te zaaien'. Hij is een van de vele Oezbeekse journalisten en mensenrechtenactivisten die vanwege hun uitspraken vast zitten.

Festivalgangers kunnen ook een sms-actie voeren voor Omar Deghayes uit Groot- Brittannië. Hij zit sinds september 2002, zonder aanklacht en zonder proces, gevangen in het Amerikaanse detentiecentrum op Guantánamo Bay. Omar Deghayes zegt te zijn gemarteld. Festivalbezoekers kunnen tevens actiekaarten ondertekenen om de desbetreffende regeringen op te roepen een eerlijk proces of vrijlating voor Omar Deghayes te bewerkstelligen.

Steun onze acties. Laat de angst niet winnen van de mensenrechten. Kijk ook op www.amnesty.nl en loop mee in de digitale protestmars. Noot aan de redactie -