Gemeente Wageningen

Ook dit jaar grootse 5 mei viering in Wageningen

Nieuw onderdeel: het Vrijheidsdefilé

Wageningen neemt een bijzondere plaats in bij de 5 mei viering in Nederland. De stad heeft een belangrijke historische betekenis, want de capitulatie is hier in 1945 getekend. De bevrijding wordt uitgebreid gevierd met onderdelen als het ontsteken van het Bevrijdingsvuur en het Bevrijdingsfestival. Daarnaast heeft Wageningen dit jaar een primeur: het Vrijheidsdefilé. Op 5 mei zal de stad bruisen van de vele activiteiten en optredens, verbonden door het thema `Vrijheid maak je met elkaar'.

Historie
Zoals bekend heeft op 5 mei 2005, onder auspiciën van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC), voor de laatste maal het traditionele veteranendefilé plaatsgevonden in Wageningen. Zowel het bestuur van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen als de gemeente Wageningen hebben het programma op 4 en 5 mei vanaf 2006 aangepast aan deze recente ontwikkelingen. Onderstaand een overzicht van de activiteiten van dit jaar.

Ontsteking Bevrijdingsvuur
De ontsteking van het bevrijdingsvuur is het startsein voor de viering van 5 mei. Als om 0.00 uur atletiekvereniging Pallas het bevrijdingsvuur heeft binnen gebracht zal burgemeester Geert van Rumund het bevrijdingsvuur ontsteken. Aansluitend zal hij een fakkel met het bevrijdingsvuur overhandigen aan de Commissaris van de Koningin van Friesland, de heer Ed Nijpels. In Leeuwarden zal het ontsteken van het bevrijdingsvuur de nationale start markeren voor alle bevrijdingsfestivals. Na Friesland zullen estafettelopers, fietsers, skaters uit het hele land, op het 5 mei plein, het bevrijdingsvuur halen om het in de eigen woonplaats te kunnen ontsteken. Een indrukwekkend symbool van nationale eenheid!

Programma 5 mei 2006 NCHC
Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen continueert het traditionele programma, bestaande uit een symposium over vredes- en veiligheidsvraagstukken in de ochtenduren en een Herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk in de middaguren.

Zowel het symposium als de Herdenkingsbijeenkomst zijn uitsluitend op uitnodiging toegankelijk.

Herdenkingsceremonie op het 5 Mei plein
De traditionele kranslegging op het 5 Mei plein, voorafgaand aan het vroegere defilé, zal worden omgezet naar een ceremoniële plechtigheid als gezamenlijke activiteit van gemeente Wageningen en het NCHC. De ceremoniële plechtigheid begint om 16.00 uur en bestaat onder meer uit een bloemlegging, het oplaten van ballonnen door schoolkinderen en een korte toespraak. De ceremonie wordt afgesloten met het loslaten van duiven als symbool van vrede en vrijheid. Het geheel wordt muzikaal omlijst door de Politie BigBand Gelderland-Midden.

Nieuw: het Vrijheidsdefilé
Het Vrijheidsdefilé - georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei van de gemeente Wageningen - is een nieuw onderdeel in het 5 mei programma en komt in de plaats van het traditionele Veteranendefilé. Ruim 2.000 mensen, waaronder 1.200 veteranen, maar ook scholieren, studenten en re-anactmentgroepen nemen deel aan het defilé. De toeschouwers krijgen een gevarieerd spektakel voorgeschoteld, waarin lopers en historische voertuigen elkaar afwisselen. De voertuigen geven een goed beeld van de historische ontwikkeling en worden ook benut als vervoermiddel voor de oudste generatie veteranen. Organisaties als Amnesty International en het Nederlandse Rode Kruis zijn ook vertegenwoordigd. De gehele optocht wordt begeleid door muziekkorpsen en er zal veel vlagvertoon te zien zijn. Het Vrijheidsdefilé start om 16.15 uur en loopt vanaf de Generaal Foulkesweg, 5 Mei plein, Stationstraat, Lawickse Allee en eindigt op de Costerweg. Kortom, een indrukwekkend schouwspel in het hart van Wageningen. Een tip: vooral op de Lawickse Allee is het Vrijheidsdefilé uitstekend te aanschouwen.

Demonstraties voor publiek
Voorafgaand aan het Vrijheidsdefilé wordt een aanvullend programma georganiseerd op het terrein `De Dreijen' van de Wageningen Universiteit. Op deze plek, waar de deelnemers zich verzamelen, kunnen bezoekers genieten van een static-show van deelnemende historische voertuigen. Ook zijn diverse optredens en demonstraties te bekijken. Zo zal de Sgt. Wilson's Army Show neerzetten om 13.00 uur en 14.00 uur een spectaculiare openluchtvoorstelling. Het is een show uitgevoerd door 3 Army Lady's onder het commando van Sgt. Wilson's, met muziek van Glenn Miller, The Andrew Sisters, Frankie Lane, Doris Day, Cole Peter en Very Lynn. Er is een groep aanwezig die Levende Geschiedenis naspeelt en het exercitie peloton '48 verzorgt een optreden. Daarnaast zijn er stands van musea, ideële groepen e.d. op het terrein aanwezig. Het terrein `De Dreijen' is voor publiek toegankelijk via de ingang aan de Ritzema Bosweg vanaf 11 uur 's ochtends.

Bevrijdingsfestival
De Markt, de vele pleinen en straten in het centrum van Wageningen zijn tijdens het Bevrijdingsfestival feestelijk gevuld met diverse podia. Op deze dag is er van 12 uur tot middernacht voor ieder wat wils, in diverse sferen en stijlen. Van Cubaanse songs tot Duitse feestmuziek en alles wat daar tussen zit. Jong of oud, iedereen vindt er iets van zijn gading. Een paar grote namen: Lange Frans & Baas B, Extince, Postman, Wipneus & Pim, Anathema en Wieteke van Dort.

En er is nog meer
Wageningen bruist op 5 mei. Zomaar een greep uit de vele acitiviteiten: dansworkshops, straattheater, cabaret, het wandelevenement Capitulatie-bevrijdingstocht, de tentoonstelling De Vredesfabriek. Maar ook de aftrap van het nieuwe seizoen van Coolpolitics. In debatvorm gaan politici, bekende Nederlanders en festivalgangers met elkaar in discussie over maatschappelijke en politieke onderwerpen die aansluiten bij het thema van 5 mei `Vrijheid maak je met elkaar'. Met onder meer Alexander Pechtold en Abu Jahjah.

Meer weten over activiteiten in Wageningen op 5 mei? Kijk op www.4en5meiwageningen.nl