Ingezonden persbericht


Heerlen, april 2006

P E R S B E R I C H T

|Charles Hennen Concours podium voor jong toptalent              |
Heerlen kamermuziekstad van Europa

Maar liefst vijfendertig kamermuziekensembles zijn op 5, 6 en 7 mei 2006 te gast in Heerlen tijdens het 21e Charles Hennen Concours. Het internationale kamermuziekconcours voor strijkers en piano ontvangt dit jaar een recordaantal jonge musici uit 12 Europese landen en zelfs Zuid-Korea is van de partij. Met het WMC, Taptoe, Pinkpop, Orlandofestival, Euriadefestival en het Charles Hennen Concours mag Parkstad zich presenteren als een Europese muziekfestivalstad van formaat.

De deelnemers in de hoogste categorie strijden om de Provincie Limburg Prijs ter waarde van E 5000 die zondag, 7 mei, tijdens de finale in Kasteel Hoensbroek wordt uitgereikt. Heerlen etaleert zich met het concours als dé ontmoetingplek voor jonge kamermusici. Het Charles Hennen Concours, genoemd naar de oprichter van de Muziekschool Heerlen, wil naast de wedstrijd ook een ontmoetingsplek zijn voor deelnemers, professionals en publiek. Evenals vorig jaar werd dit al ingevuld met een deelnemerscampus (Hotel van der Valk), de juryworkshops en de succesvol ontvangen Klassieke Muziekroute in het centrum van Heerlen staan ook dit jaar weer op het programma. Het ontbreken van deelname van Nederlandse ensembles in de hoogste categorie baart de organiserende stichting zorgen. Tijdens een rondetafelgesprek met enkele deskundigen zal dit onderwerp worden aangesneden.

Voorrondes in Glaspaleis
Het Glaspaleis staat tijdens het concoursweekend bol van de kamermuziek. Op vrijdag 5 mei beginnen vanaf 16.00 uur de voorrondes van het hoogste niveau, categorie C, met achttien deelnemende ensembles. Van 19.00 tot 21.30 uur bespelen zeven jonge ensembles het introductiepodium. Zaterdag 6 mei beginnen de voorrondes om 09.00 uur voor de categorie A en het vervolg van de categorie C. Vanaf 20.00 uur strijden de drie finalisten van categorie A om de Piet Theunissen Prijs. De hele dag treden in de hal van het Glaspaleis diverse ensembles op. Op zondag 7 mei zijn van 09.30 tot 12.00 uur de openbare juryworkshops in het Glaspaleis voor de A- en C ensembles. De juryworkshops, die door de internationale juryleden worden gegeven waaronder topmusici - zoals violist/jury voorzitter Jürgen Kussmaul, violist Thomas Brandis, violist Henk Guittart, cellist Claus Kannegieser en pianiste Tuija Hakkila - zijn voor de deelnemers en toehoorders een bijzonder leerproces om mee te maken.

Klassieke Muziekroute

Aansluitend, in de middag zijn de ensembles op de Klassieke Muziekroute op vijf locaties in de binnenstad van Heerlen te beluisteren. Bij Smeets Klassiek CD Shop begint om 14.00 uur de muzikale wandeling, gevolgd door V.I.A.P. Galerie (14.30 uur) het Glaspaleis (15.00 uur) Galerie/kunstencentrum Signe (15.30 uur) en tot slot vanaf 16.00 uur bij Café Pelt. De route gaat zelfs een stap verder: de Oefenbunker in Landgraaf vormt vanaf 14.00 uur het toneel voor een spannende ontmoeting tussen klassiek en rock van jonge musici.

Rondetafelgesprek

Het rondetafelgesprek van 14.00 - 16.00 uur in het Glaspaleis over de toekomst van de kamermuziek door en voor jongeren in Nederland wordt gevoerd door Francis Wammes (directeur Stichting Kamermuziek Amsterdam), Jos Frusch (muziekjournalist), Gil Sharon (musicus Amati Ensemble Maastricht), Jochem van Eeghem (directeur Prinses Christina Concours Den Haag), Arjen Polman (Orlando Festival), Coosje Wijzenbeek (docente van het Koninklijk Conservatorium Den Haag), Harry van den Elsen (directeur Conservatorium Maastricht), Toon Kets (beleidsmedewerker muziek en amateurkunst Ministerie van OCW) en Peter Weinstock (directeur Muziekschool Heerlen) en staat onder gespreksleiding van Dr. Hans Kragten, voorzitter van de Stichting Charles Hennen Concours Heerlen. Alle voorrondes, de juryworkshops, Klassieke Muziekroute en het rondetafelgesprek zijn vrij toegankelijk.

Finale

De grote finale van de jonge beroepsmusici is op zondagavond om 19.00 uur in Kasteel Hoensbroek. Tijdens het juryberaad is er een optreden van de jonge Heerlense sopraan Hannah Morrison. Op 5 mei zal Radio Nederland Wereldomroep een 2 uur durend programma aan het concours weiden. Ook Radio 4 zal opnamen maken van dit 21e Charles Hennen Concours te beluisteren op vrijdag 19 mei. Entreekaarten voor de finale à E 10 zijn te koop in het Glaspaleis of direct vóór de grote finale in Kasteel Hoensbroek. Voor meer informatie zie www.chc.nl

Persfoto CHC zie bijlage

Pers

De pers is van harte welkom op de diverse concoursdagen en overige activiteiten.

Voor meer informatie

Kunt u contact opnemen met:
Bert Bremen, Bestuurslid PR Stichting Charles Hennen Concours, Telefoon 06 212 44 398
E-mail bert.bremen@arculeis.nl

|Charles Hennen Concours                                         |
|www.chc.nl                                                      |
---- --
Charles Hennen
Concours 2006

Algemene informatie

Heerlen 5, 6 en 7 mei 2006

Internationaal
Kamermuziekconcours
voor jonge ensembles

met:


- muziekcampus voor deelnemers

- masterclasses door juryleden

- klassieke muziekroute

- rondetafelgesprek 'jongeren en kamermuziek in Nederland'


1. Introductie

2. Programma

3. Historie concours

4. De jury

5. Prijzen

6. Prijswinnaars

7. Toekomst

8. Financiering

9. Organisatie Stichting Charles Hennen Concours
10. Deelnemers 2006

Het Charles Hennen Concours - Internationaal kamermuziekconcours voor strijkers en piano - viert in Heerlen in 2006 zijn 21e editie. 35 Ensembles uit 12 verschillende Europese landen en Zuid Korea worden niet alleen door de hoofdprijs van E 5000.- aangetrokken, maar vooral door het concours als dé Europese ontmoetingsplek voor jonge kamermusici! Op 5, 6 en 7 mei 2006 presenteren zij zich in het Glaspaleis en tijdens de finale op Kasteel Hoensbroek aan het publiek.


1. Charles Hennen Concours -

Internationaal kamermuziekconcours voor jonge Europese toptalenten te Heerlen

Vrijwel ongemerkt door pers en publiek groeide het Charles Hennen Concours - Internationaal kamermuziekconcours voor strijkers in de afgelopen jaren uit tot een centraal Europees evenement voor jonge kamermusici (gemiddelde leeftijd tot 28 jaar). Naast het concoursprogramma zelf spreekt het jonge talent de ruimte voor ontmoeting en muzikale uitwisseling aan, de masterclasses van de internationaal erkende juryleden, oud-winners en oud-deelnemers als ook de betrokkenheid van de stad Heerlen als gastgever. Daarom heeft de organisatie vanaf 2005 besloten om de ruimte tot ontmoeting voor deelnemers én publiek te vergroten. Zo logeren de jonge musici bij voorbeeld op één centrale locatie (Hotel v.d. Valk), wordt het publiek met bijzondere aandacht aan de publiciteit van het concours gekoesterd en biedt een klassieke muziekroute door Heerlen een mooie aanvulling op het reguliere concoursprogramma. Op diverse locaties, waaronder Galerie/kunstencentrum Signe, Smeets Klassiek CD Shop, Café Pelt, V.I.A.P Galerie, het Glaspaleis en de Oefenbunker pogen de jonge ensembles het looppubliek te betoveren met verleidelijke klanken.

De kern van het concours is in al die jaren weinig veranderd: tijdens het concours zullen zo'n veertigtal jonge getalenteerde (semi-) professionele strijk-, of piano-ensembles uit alle hoeken van Europa het in 3 categorieën tegen elkaar opnemen. Amateurmusici (A), muziekvakstudenten (B) en jonge beroepsmusici (C) presenteren een zelf gekozen repertoire en één verplicht werk. Bij het concours, maar buiten iedere concurrentie staat het unieke introductiepodium in het Glaspaleis. Hier krijgen jonge musici tot 18 jaar letterlijk de kans om podiumervaring op te doen en worden hierbij begeleid en ook geëvalueerd door de vakkundige jury.


2. Programma

Het programma is als volgt:

Vrijdag


- opvang deelnemers op campus

- vanaf 16.00 uur voorrondes in Glaspaleis
- vanaf 19.00 introductiepodium

Zaterdag


- vanaf 09.00 uur voorrondes in Glaspaleis
- 20.00 uur finale categorie A in Glaspaleis

Zondag


- 09.30 uur juryworkshops in Glaspaleis

- 14.00 uur klassieke muziekroute

- 14.00 uur rondetafelgesprek 'jongeren en kamermuziek in Nederland'
- 16.30 uur sponsordiner

- 19.00 uur Grote Finale categorie C om de Provincie Limburg Prijs in Kasteel Hoensbroek

Klassieke Muziekroute
De in 2005 zo succesvol ontvangen Klassieke Muziekroute staat ook in 2006 op het programma. We gaan zelfs verder: de Oefenbunker in Landgraaf vormt het toneel voor een spannende ontmoeting tussen klassiek en rock.

Locaties
14.00 uur Smeets Klassiek CD Shop, Akerstraat 5
14.00 uur Oefenbunker, Heelrenseweg 162, Landgraaf 14.30 uur V.IA.P Galerie, Nobelstraat 16
15.00 uur Glaspaleis, Bongerd 18
15.30 uur Galerie/kunstencentrum Signe, Willemstraat 18 16.00 uur Café Pelt, Pancratiusplein 48

Rondetafelgesprek
Het ontbreken van deelname van Nederlandse ensembles in de hoogste wedstrijdcategorie, baart de Stichting Charles Hennen Concours zorgen. Heeft Nederland een cultuur voor jonge kamermuziekensembles? Hebben jonge Nederlandse kamermuziekensembles wel toekomst in Nederland? Vragen die om een rondetafelgesprek roepen over de kamermuziek voor en door jongeren in Nederland.

Deelnemers:

1. Francis Wammes Stichting Kamermuziek Amsterdam, directeur
2. Jos Frusch Media Groep Limburg, muziekjournalist kunstredactie
3. Gil Sharon Amati Ensemble, musicus

4. Arjen Polman Orlando Festival, zakelijk leider
5. Toon Kets Ministerie OCW, beleidsmedewerker muziek en amateurkunst
6. Jochem van Eeghem Prinses Christina Concours, directeur
7. Coosje Wijzenbeek Koninklijk Conservatroium Den Haag, docent / vioolpedagoog
8. Harry van den Elsen Conservatorium Maastricht, directeur
9. Peter Weinstock Muziekschool Heerlen/Charles Hennen Concours, directeur

Moderator Dr. Hans Kragten, voorzitter Stichting Charles Hennen Concours


3. Historie concours

In maart 1986 werd het Internationaal Kamermuziek Concours voor Strijkers voor het eerst gehouden in Heerlen. Inmiddels zijn we 21 edities verder: het concours is in de tussentijd vernoemd naar Charles Hennen, een gevierd violist en componist en tevens de eerste directeur van de muziekschool in Heerlen. Vrijwel meteen beschikte de concoursorganisatie over een groot netwerk van internationale contacten en een internationaal gerenommeerde jury onder voorzitterschap van Theo Olof. Vanaf 1992 is het Charles Hennen Concours lid van de European Union of Music Competitions for Youth (EMCY; www.emcy.org). Het concours begroet vanaf het eerste jaar een breed samengesteld internationaal deelnemersveld in Heerlen. Charles Marie Arnold Hennen werd geboren te Londen op 3 december 1861 als zoon van Frederik Hennen die zelf een groot violist en componist was. Ten tijde van Charles' geboorte was Frederik Hennen tweede kapelmeester van de "Engelse Opera"en een veel gevraagd solist. Om gezondheidsredenen moest Frederik Hennen in 1871 zijn positie in Engeland vaarwel zeggen. Hij trok zich terug op zijn villa in zijn geboorteplaats Heerlen. Charles Hennen ontving zijn opleiding van zijn vader; Hij heeft zich daarna in Antwerpen gevestigd om te studeren bij de grote Per Benoit en Emile Emergo. Hij werd benoemd aan de Franse Opera als eerste violist, waarna spoedig zijn benoeming als soloviolist volgde. Ook als componist was hij zeer verdienstelijk. In Antwerpen heeft Charles een concertvereniging "Concerts Populair" opgericht. Hierdoor werd hij de "Concertmeester van Antwerpen"genoemd. Na de dood van zijn vader vestigde hij zich op het landgoed van zijn vader "Huize Stijdhagen tot Welten" in Heerlen. Hier stelt hij zich tot levensdoel de bevolking in de opkomende Mijnstreek muziek te leren beoefenen en te appreciëren. Hij werd in 1910 de eerste directeur van de muziekschool. Hij is tot 1931 de stuwende kracht geweest van de school en het muziekleven in Heerlen. Op zijn negentigste verjaardag (1951) ontving hij de zilveren eremedaille van de stad Heerlen. Hij overleed op 16 augustus 1953.


4. Juryvoorzitter en adviseur Vera Beths

In de concours-historie is Theo Olof gedurende de eerste 10 jaar juryvoorzitter/adviseur geweest. Zijn opvolger Jaring Walta nam deze plaats in tot 2005. Vanaf 2006 is Vera Beths door het stichtingsbestuur aangesteld als juryvoorzitter/adviseur. Met Beths als artistieke leider zal het concours de komende jaren een aantal nieuwe wegen inslaan.

Jury 2006

Categorie A en introductiepodium

Coosje Wijzenbeek, voorzitter

Qui van Woerdekom, viool

Julie Barnes, viool

Monique Bartels, cello

Tonie Ehlen, piano

Categorie C

Jürgen Kussmaul, voorzitter

Thomas Brandis, viool

Henk Guittart, viool

Claus Kannegieser, cello

Tuija Hakkila, piano

In de loop der jaren hebben vele muzikale beroemdheden deel uitgemaakt van onze jury, zoals: Norbert Brainin, Sigmung Nissel, Thomas Brandis, Davina van Wely, Jürgen Kussmaul, Stefan Metz, Jean Decroos, Danielle Dechenne, Barbara Koerppen, Massimo de Bonfiles, Vivianne Spanoghe, Hatto Beyerle, Sven Forsberg, Qui van Woerdekom, Lucas Vis, Marcel Baudet, Liliane Esser Herchuelz, Marcel Lequeux en Geoffrey Madge.


5.Prijzen

|Categorie A                       |Categorie B                       |
|Piet Theunissen Prijs          E  |Parkstad Limburg Prijs       E    |
|750,-                             |1.500,-                           |
|2e Prijs                          |2e                                |
|        E 500,-                   |Prijs                            E|
|3e Prijs                          |1.000,-                           |
|   E 250,-                        |3e                                |
|                                  |Prijs                             |
|                                  |E    750,-                        |
|Categorie C                       |                                  |
|Provincie Limburg Prijs      E    |Tevens zijn er 2                  |
|5.000,-                           |aanmoedigingsprijzen beschikbaar  |
|2e Prijs                          |van E 125,- elk.                  |
|    E 3.500,-                     |                                  |
|3e                                |                                  |
|Prijs                            E|                                  |
|1.750,-                           |                                  |
Concertoptreden voor winnaars

- Orlando Festival (masterclass en concert)
- Grachtenfestival Amsterdam

- Kunstdagen Wittem


6. Prijswinnaars
Oud prijswinnaars van het concours die momenteel een grote bekendheid genieten zijn o.a
- Skampa Quartet 1992 Tsjechië www.skampa.com
- Henschel Quartett 1993 Duitsland www.henschel-quartett.de
- AVIV String Quartett 1999 Israël www.artpro.co.il
- Ruysdael Kwartet 2000 Nederland www.ruysdaelkwartet.nl
- Faust Quartett 2002 Duitsland www.faust-quartett.com


7. Toekomst
Algemeen
Met de aanstelling van Vera Beths als artistiek adviseur slaat het concours een aantal nieuwe wegen in. Vanaf 2006 zal het Charles Hennen Concours de jonge talentvolle kamermusici ook juryworkshops en concertprogramma's aanbieden. Het concours gaat bovendien intensiever samenwerken met de Nederlandse en buitenlandse Conservatoria waarbij de inbreng van gerenommeerde docenten en kamermuziekensembles op de planning staat. Concerten juryleden
Vanaf 2008 zullen de in Heerlen aanwezige juryleden, allen topmusici in de kamermuziekwereld, tijdens de concoursperiode in de nieuwe zaal van de schouwburg een concertreeks en lezingen verzorgen van zelden gespeelde en vernieuwende kamermuziek. Compositiewedstrijd
Vanaf 2007 organiseert het Charles Hennen Concours voor kamermuziek een compositiewedstrijd die zich uitsluitend tot Nederlandse componisten richt. De winnende compositie zal door de deelnemers in de c categorie vertolkt worden gedurende het concours. Prijzen en studiebeurzen op naam
De geldprijzen van het concours worden omgezet in prijzen op naam van financiers en/of sponsoren. Daarnaast vindt uitbreiding van de prijzen plaats middels concertoptredens op belangrijke podia, studiebeurzen, workshops en masterclasses.

In 2009 wil het Charles Hennen Concours te Heerlen uitgegroeid zijn tot dé Europese ontmoetingsplaats voor jonge talentvolle kamermuziekensembles die naast het concours, elkaar treffen, kennismaken met nieuwe muziek, musiceren en zich kunnen presenteren aan kamermuziekpodia, concertorganisatoren en impresariaten.


8. Financiering
Vanaf het begin zijn de Muziekschool Heerlen, de Provincie Limburg en de Gemeente Heerlen de belangrijkste partijen die het concours financieel dragen. Daarnaast wordt het concours mede mogelijk gemaakt door divers cultuurfondsen en sponsoren. Om de toekomstige ontwikkeling veilig te stellen zal het financiële draagvlak verbreed worden met o.a. de oprichting van een Vriendenkring en het aantrekken van meerdere sponsoren die op naam een prijs of studiebeurs ter beschikking stellen. Het Charles Hennen Concours zal zich ook inspannen om een plek te veroveren op de nieuwe rijkscultuurnota 2009-2013.

Met dank aan:
Hoofdsponsoren
ABP
Medtronic

Overige sponsoren
Buro voor vormgeving Marcel van der Heijden
Muziekhuis Arons
Arculeis, kunst en cultuurmanagement
Deloitte & Touche Accountants
Drukkerij Schrijen-Lippertz-Huntjens
ABN/AMRO Bank
Teeken-Beckers Architecten

Subsidiënten:

Gemeente Heerlen
Provincie Limburg
Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten
SNS-Reaal Fonds


9. Organisatie Stichting Charles Hennen Concours:

|Bestuursleden:        |Medewerkers           |Concoursdirectie      |
|dr Hans Kragten       |dhr Ad                |dhr Peter Weinstock   |
|(voorzitter)          |Maarschalkerweerd     |dhr Ben Essers        |
|mr Ton Palmen         |dhr Jean Paul Lenzen  |Consultant:           |
|dhr Bert Bremen       |mevrouw Pamella       |mevrouw Vera Beths    |
|dhr Marcel van der    |Holleman              |                      |
|Heyden                |mevrouw Elke Theissen |                      |
Management Stichting Charles Hennen
Postbus 1
6400 AA Heerlen
tel. +31 (0) 45 - 5772250
fax +31 (0) 45 - 5772292
Contactpersoon Elke Theissen
e.theissen@msh.nl

PR&Communicatie Arculeis
Bert Bremen
tel. +31 (0) 6 212 44 398
bert.bremen@arculeis.nl

Deelnemers 2006

Intrroductiepodium

VARUNA Trio Nederland / The Netherlands
Aquarius Trio Nederland / The Netherlands
Artamuse Trio Nederland / The Netherlands
Eleni Quartett Duitsland / Germany
Coriovallumkwartet Nederland / The Netherlands Sijomaja Quartett Duitsland / Germany
Machanima Quartett Duitsland / Germany

Category - Categorie A

Mitanga quartet Nederland / The Netherlands
KZN Nederland / The Netherlands
Steppquartett Nederland / The Netherlands Adoniskwartet Nederland / The Netherlands
Cantiëni Kwartet Nederland / The Netherlands
"De Amadea's" Nederland / The Netherlands
Violoncello kvartet Tsjechië / Czech Republic Lilliput Trio Polen / Poland
Trio Mattinata Finland
Purple Pianoquartet Nederland / The Netherlands Risoluto Quintet Polen / Poland

Category - Categorie B vervalt vanwege te beperkte deelname

Category - Categorie C

Galitzin Quartett Engeland / England

Asterius Wit-Rusland / Belarus
Melos Pianoquartett Rusland / Russia
Trio Dayaen Duitsland / Germany
Trio Artemisia Italië / Italy
Tijan Antic Rusland / Russia
Daroch Trio Polen / Poland
Trio Jacques Thibaud Frankrijk / France
Trio Arcadis Frankrijk / France
Puella Trio Tsjechië / Czech Republic
Cheung Piano Trio Engeland / England
EFA-Trio Zwitserland / Switzerland
AMJ Trio Polen / Poland
Trio Con Fuoco Frankrijk / France
Mozarteum Trio Zuid-Korea / South Korea
Trio Akademia Polen / Poland
Trio "Trangle" Wit-Rusland / Belarus

-----------------------

Trio Marutti tijdens de feestelijke prijsuitreiking afgelopen jaar

Trio Maruttie in actie

Trio Marutti in 2004

---- --