Het Album Amicorum van Hotel De Kroon in Leeuwarden

EMBARGO TOT VRIJDAG 5 MEI 11.00 UUR

Op 5 mei aanstaande overhandigt Commissaris van de Koningin E.H.T.M. Nijpels tijdens de Start van de jaarlijkse Nationale Viering van de bevrijding, die dit jaar in Leeuwarden plaatsvindt, het eerste exemplaar van het Album Amicorum van Hotel De Kroon aan minister-president J.P. Balkenende.

Van 1911-1979 was aan de Sophialaan in Leeuwarden Hotel De Kroon gevestigd, een van de meest vermaarde hotels in het Noorden des lands. De Kroon had de reputatie van artiestenhotel door de grootheden uit de toneel- en theaterwereld die er overnachtten na een voorstelling, en door de collectie moderne schilderijen die de eigenaar, Pim Regnery, bekend als fervent kunstverzamelaar, in de gelagkamer en op de hotelkamers had opgehangen. Regnery stond bekend als, zoals de Leeuwarder journalist Fenno Schoustra eens schreef, een `kastelein uit de kampioensklasse'.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het hotel inkwartiering van Duitse militairen. Door hen correct tegemoet te treden won Regnery hun vertrouwen en ontstond er voor het verzet en particulieren via De Kroon een weg om opgepakte Nederlanders weer vrij te krijgen. Regnery was in de laatste oorlogsjaren een van de organisatoren van de clandestiene voedselzendingen naar Amsterdam. Hij kreeg voor zijn werk in de bezettingstijd na de oorlog als eerste door de Stichting Kunstenaarsverzet de Gerrit van der Veen penning uitgereikt.

In de bezettingstijd, tussen 1942 en 1946, maakten gasten van het hotel voor Regnery een Album Amicorum waarin zij met een tekening, gedicht of met een dankwoord hun grote erkentelijkheid uitspraken voor wat hij en zijn vrouw in deze donkere jaren voor hen hadden gedaan.

Op die wijze is een uniek boekwerkje ontstaan waarvan het bestaan slechts in kleine kring bekend was. In het Album zijn bijdragen te vinden van schilders (Jan Sluijters, Kees Maks, Matthieu Wiegman, Jan van Herwijnen, Dirk Filarski, Arnout Colnot, Bernard Essers, Johan Buning, Maaike en Leo Braat, Jan en Frans Wiegers, Jan van der Zee, Germ de Jong, Cor Reisma, Piet van der Hem en Cees Bantzinger), schrijvers (Bertus Aafjes, C.J. Kelk en G.H. Wallagh), sportlieden (Max Euwe en Jan Zeegers), toneelspelers (Cor Ruys, Paul Steenbergen en Jan en Anny van Ees), variétéartiesten (Buziau, Snip en Snap, Alex de Haas en Theo Uden Masman) en anderen.

De officiële start van de Nationale Viering van de bevrijding, waarvan de organisatie in handen is van de provincie Fryslan, vormde een mooie aanleiding om het Album Amicorum een grotere bekendheid te geven. De uitgave bestaat uit twee delen in een cassette. Het eerste deel betreft een facsimile-uitgave van het Album. In het tweede deel wordt de achtergrond van het Album geschetst en worden alle gasten die aan het Album Amicorum hebben bijgedragen toegelicht.


---

___

Het Album Amicorum van Hotel De Kroon in Leeuwarden

bezorgd door Annemarie Timmer en Piet Spijk

150 pagina's, formaat 19,5 x 15 cm, twee delen in cassette

ISBN-10: 90-803637-7-4

ISBN-13: 978-90-803637-7-9

Prijs: EUR 15.-

Uitgave Verzetsmuseum Friesland, 2006

Voor meer informatie of persfoto's kunt u contact opnemen met de heer G. Koopmans T 058 - 2120111

E info@verzetsmuseum.nl