Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht van de Universiteit Leiden, Stichting RINO en het EuroPhysicsFun netwerk.

2 mei 2006

Leidse studenten treden op in Deense wetenschapsweek

Studenten van de Stichting RINO, de natuurkundige roadshow uit Leiden, treden vanaf vrijdag 5 mei op tijdens de Deense wetenschapsweek in Kopenhagen. Hiermee is RINO de eerste natuurkundeshow in Nederland die zijn activiteiten uitbreidt naar Europees niveau.

RINO is een initiatief van de studenten natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Met een bus vol apparatuur rijden zij heel Nederland door om op scholen en evenementen spectaculaire proeven te doen met vloeibare stikstof bij een temperatuur van 200 graden onder nul. De vorm waarin zij dit doen (een roadshow door studenten) is uniek in Nederland. Dankzij de informele sfeer en het kleine leeftijdsverschil met scholieren is RINO in staat om de communicatiekloof tussen de wetenschap en het grote publiek te dichten.

RINO zal in Denemarken een experiment getiteld de Human Levitator gaan demonstreren, dat gebouwd is door LION, het Leids Instituut voor Onderzoek der Natuurkunde, en een consortium van Nederlandse universiteiten en bedrijven. De Levitator bestaat uit een magnetische schijf die door middel van supergeleiding op twee centimeter hoogte vrij boven de grond kan hangen. Het effect is zo sterk dat mensen op de schijf kunnen gaan staan en kunnen voelen hoe het is om zelf te zweven.

RINO gaat naar Denemarken op uitnodiging van EuroPhysicsFun (EPF). EPF is een initiatief om in Europa de samenwerking en kennisoverdracht tussen natuurkundeshows zoals RINO te verbeteren. EPF doet dit door het organiseren van workshops en discussiefora. Op dit moment hebben 18 shows uit 12 landen in Europa zich aangesloten bij EPF.

Voor meer informatie over stichting RINO: zie www.stichtingrino.nl