Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Burgemeester opent bevrijdingsconcert Harmonievereniging

BARENDRECHT (woensdag 3 mei 2006) ­ Burgemeester Van Belzen opent vrijdag 5 mei om 10.15 uur met een toespraak een concert van het dagorkest van de Harmonievereniging Barendrecht. Dit con- cert vindt plaats op het Binnenhof voor het Barendrechtse gemeentehuis en is voor iedereen gratis bij te wonen. Na de opening door de burgemeester spelen ruim 35 muzikanten van het orkest een vrolijk en feestelijk repertoire dat past bij de viering van 61 jaar bevrijding. Het concert duurt tot on- geveer 11.15 uur. Tijdens het concert worden verschillende gedichten voorgedragen die aansluiten op het landelijke thema `Vrijheid en verscheidenheid'.

Voorafgaande aan het concert zal burgemeester Van Belzen in een korte toespraak ingaan op het thema `Vrijheid en verscheidenheid' en de waarde van vrijheid in ons dagelijks leven. "Vrijheid in Barendrecht bete- kent dat iedereen zich thuis voelt. Jong en oud, autochtoon en allochtoon, gelovig of niet-gelovig, wonend in Barendrecht-Centrum of in Carnisselande. Je bent alleen thuis in een gemeente waar mensen respect voor elkaar tonen en oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Ook wanneer er sprake is van een verschil in ideeën of denkbeelden. Die vrijheid moeten we samen koesteren." En burgemeester Van Belzen vervolgt: "Op 2 janua- ri heb ik tijdens de nieuwjaarstoespraak het jaar 2006 uitgeroepen tot het jaar van de samenwerking. Sa- menwerking en vrijheid gaan hand in hand. Oordeel niet te snel, maar ga op positieve wijze het gesprek met elkaar aan. Juist de pluriformiteit van de lokale samenleving kan uitgroeien tot de kracht van Barendrecht. Vrijheid in verscheidenheid dus."

Harmonievereniging Barendrecht
Het bevrijdingsconcert is een initiatief van de Harmonievereniging Barendrecht dat enthousiast wordt onder- steund door de gemeente Barendrecht. De harmonievereniging is in 1921 opgericht en in 1991 overgescha- keld van fanfare naar harmonie. De vereniging telt momenteel ruim 300 leden, waarvan ongeveer een kwart jonger is dan 18 jaar. Naast het harmonieorkest heeft de vereniging ook onder meer een dagorkest, een jeugdorkest en verschillende beginners- en leerlingengroepen. Verder heeft de vereniging twee slagwerk- groepen, een dansorkest, een koperkwintet en een Meezingkoor. Het dagorkest dat het bevrijdingsconcert geeft, is gestart in oktober 1998 en speelt iedere vrijdagochtend. Tijdens deze repetitieochtenden geeft het dagorkest regelmatig een koffieconcert en daarnaast treedt het orkest op bij sociale en culturele evenemen- ten. Om in het orkest te kunnen spelen is minimaal niveau A-examen vereist. Leeftijd is niet van belang en momenteel heeft het dagorkest dan ook leden in de leeftijd van 20 tot 75 jaar. Hoewel de meeste instrumen- ten aanwezig zijn, kan het orkest op alle instrumentsoorten nog aanvulling gebruiken.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht