Gemeente Breda

Gemeente neemt maatregelen rond wedstrijden NAC Breda-Volendam

Breda gaat een aantal maatregelen nemen om de voetbalwedstrijden tussen NAC Breda en Volendam op vrijdag 5 mei en op maandag 8 mei veilig te laten verlopen. Burgemeester, Politie, Openbaar Ministerie en NAC Breda hebben daartoe deze week besloten.

Burgemeester Van der Velden betreurt het dat hij, enkel en alleen vanwege de ongeregeldheden rond de wedstrijd tegen Top Oss op maandag 24 april, zich nu genoodzaakt ziet strenge veiligheidsmaatregelen te nemen. "Dat zou niet nodig moeten zijn bij een avondje NAC ongeacht of ze winnen of verliezen, vindt de burgemeester.

Wedstrijd 5 mei Volendam
Volendam heeft de wedstrijd op vrijdag 5 mei in Volendam benoemd als een risico C wedstrijd. Dat betekent een verplichte buscombi voor maximaal 500 NAC supporters en 70 sponsoren, medewerkers en spelersvrouwen. Vanuit NAC Breda gaan er 32 stewards mee en 6 beveiligingsmensen van Scorpio voor de begeleiding van de supporters. De politie houdt vanaf nu extra toezicht rond het stadion. NAC Breda biedt NAC supporters vrijdag de mogelijkheid om in Le Carnac de wedstrijd op televisie te volgen.

Wedstrijd 8 mei Breda
Burgemeester Van der Velden heeft besloten om de wedstrijd op 8 mei in Breda ook als risico C-wedstrijd te benoemen. Dat betekent een verplichte buscombi voor de supporters van Volendam en een alcoholverbod in het NAC stadion.
Verder worden er rond Parkeerplaats 2 (P2) containers geplaatst om de veiligheid van het publiek en politie te vergroten en in geval van ongeregeldheden het werk van de politie te vergemakkelijken. De aannemer verricht daarvoor vanaf vandaag al de nodige werkzaamheden. De omgeving van het stadion en van het centrum wordt gecontroleerd op losliggend straatmeubilair of andere voorwerpen. De gemeente heeft ook alle bouwers in deze omgeving verzocht om hun spullen opgeruimd te houden.Daarnaast sluit de gemeente de Lunetstraat af tijdens en na de wedstrijd, zodat de politie de verkeersstromen in goede banen kan leiden. Bij dreiging kan de burgemeester - net als bij Top Oss - het bevel geven om cafe Beatrix te sluiten, om de veiligheid van de bezoekers en de politie te kunnen garanderen.

Gemeente, politie, Justitie en NAC Breda hebben tot deze maatregelen besloten om een herhaling van ongeregeldheden zoals bij de wedstrijd NAC Breda-Top Oss te voorkomen. De veiligheid van de bezoekers staat hierbij voorop. Normaal gesproken zou er geen enkele reden zijn om bij een wedstrijd tegen Volendam dit soort acties te ondernemen. Partijen vinden echter dat de gebeurtenissen zoals die op 24 april hebben plaatsgevonden onacceptabel zijn en niet getolereerd kunnen worden.

Breda, 4 mei 2006