Gemeente Harderwijk


Groot onderzoek naar leefbaarheid, veiligheid, participatie

Wat vindt u van de voorzieningen in uw buurt en in onze gemeente? Voelt u zich tegenwoordig veilig of minder veilig? Hoe staat het met uw deelname aan het maatschappelijk leven? Wat voor type sporter bent u?
Vragen waarnaar het gemeentebestuur de komende weken een grootscheeps onderzoek laat doen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen wij onder andere gebruiken om Harderwijk veiliger en nog meer leefbaar te maken, alle inwoners mogelijkheden te bieden om volwaardig mee te doen en om het aanbod van sportvoorzieningen goed af te stemmen op de behoeften.

Naar het gevoel van leefbaarheid en veiligheid van de Harderwijkers en Hierdenaren liet het gemeentebestuur eerder een grootscheeps onderzoek doen in 2003. Nu, drie jaar later, gaat een grotendeels vergelijkbaar onderzoek van start. Die vergelijking van beide onderzoeken kan interessante ontwikkelingen aan het licht brengen.

Telefonisch
De gemeente laat ruim 3.000 inwoners van Harderwijk telefonisch ondervragen. Dat gebeurt in mei en juni door bureau Companen uit Arnhem. Zij krijgen vooraf een brief van de gemeente. De eerste brieven zijn deze week verzonden.

Het gaat om vragen zoals: wat vindt u van de voorzieningen in de buurt? Heeft u te maken (gehad) met overlast, vervelende voorvallen of misdrijven in de buurt? Voelt u zich veilig in de eigen woonbuurt? Hoe staat het met uw binding aan de buurt? Voelt u zich thuis bij de mensen die in de buurt wonen? Aan welke sociale activiteiten neemt u deel? Nieuwe vragen in het onderzoek gaan met name over milieuhinder en sportbeoefening. Het gemeentebestuur vraagt ieders medewerking aan dit anonieme onderzoek.

De resultaten worden na de zomervakantie gepubliceerd. De gemeente zal deze kennis gebruiken om de vinger aan de pols van de Harderwijker samenleving te houden. Doel is te kunnen bijsturen op het moment dat er ongewenste ontwikkelingen worden gesignaleerd. Dit is in de eerste plaats van belang voor het stedelijke ontwikkelingsbeleid (`GSO'). Maar de informatie kan natuurlijk - meer in detail - ook worden benut voor bijvoorbeeld het woonbeleid, het veiligheidsbeleid, het sportbeleid, het welzijnsbeleid en het milieubeleid.

Informatie: afd. Bestuursondersteuning, tel. 411241 of 411248.