Productschap Diervoeder

05/05/2006

Digitaliseren van exportcertificering (CLIENT EXPORT)

De procedures en papieren rompslomp die om de hoek komen kijken bij de export van landbouwgoederen, kosten erg veel tijd en geld. Het ministerie van LNV heeft besloten om de papieren administratieve procedures te digitaliseren. In 2001 startte LNV met het programma CLIENT (Controle op Landbouwgoederen bij Import en Export naar een Nieuwe Toekomst).

Bij de start van CLIENT is op verzoek van het bedrijfsleven in eerste instantie begonnen met de verbetering van de importprocessen. Vervolgens is vanaf 2004 de aandacht verschoven naar de export van landbouwgoederen.

Een nieuw ondersteunend en geautomatiseerd systeem moet een aanzienlijk aantal van de knelpunten in de huidige wijze van exportcertificering kunnen oplossen.

Bovendien is een dergelijk geautomatiseerd systeem een voorwaarde om nieuwe inspectie-arrangementen te kunnen uitvoeren, waarbij de uiteindelijke exportcertificering zich veel meer baseert op reeds door de bedrijven gehanteerde kwaliteitssystemen waaronder het GMP+ certificatieschema diervoedersector 2006. Deze mogelijkheid is binnen het project ook onderkend. Hiervan wordt ook melding gemaakt in het eerste informatiebulletin van het project.

Vastgesteld dient te worden voor welke exporteisen GMP+:2006 garant kan staan. Dit onderdeel is buiten beschouwing gelaten van het CLIENT project in afwachting van de gesprekken die het PDV heeft met de VWA en het Ministerie van LNV om te komen tot acceptatie van GMP+:2006 in het kader van toezicht op controle; dit moet nl. resulteren in een aangepast toezichtsarrangement. Wel wordt het digitale CLIENT programma zo ingericht dat hierop ingespeeld kan worden als besloten wordt tot een aangepast toezichtsarrangement.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen
Het project CLIENT Export nadert inmiddels de implementatiefase. Het exporterend bedrijfsleven krijgt hierdoor direct te maken met het project. De invoering en verdere ontwikkeling van het systeem zal stapsgewijs per sector gebeuren. Allereerst zullen de zuivelsector (humane producten) en de exporteurs van levende runderen aan de beurt zijn. Deze gaan samen met het projectteam CLIENT Export de komende maanden het nieuwe systeem ontwikkelen voor hun sectoren, waarna de andere sectoren, waaronder de diervoedersector, volgen.

Op de internetsite van het VIP (bedrijfsnet.pve.agro.nl/vip) treft u onder de button CLIENT het eerste informatiebulletin aan. Dit document zal vanaf heden met enige regelmaat worden uitgebreid met nieuwe ontwikkelingen. Hierin wordt ook een rubriek Vraag en Antwoord opgenomen.

Nieuwe ontwikkelingen worden via de VIP nieuwsbrief bekend gemaakt.