Eindelijk landelijk initiatief studievaardigheden

Studyvision

Trainingsorganisatie Study Vision is bezig met het landelijk uitrollen van haar trainingspakket op het gebied van studievaardigheden. Dit pakket komt voort uit een combinatie van gedegen wetenschappelijke kennis en 24 jaar praktijkervaring in de professionele studiebegeleiding. De reden voor het initiatief is een maatschappelijke noodzaak: jongeren moeten beter leren leren, terwijl ouders moeten leren om hun kinderen daarbij beter te begeleiden.

De trainingen.
Het aanleren van studievaardigheden (het leren leren) is uiteraard een belangrijke voorwaarde om tot goede resultaten te komen. Met name door de invoering van het tweede fase-systeem is er op dat vlak meer en meer vraag naar begeleiding. Veel leerlingen ervaren echter dat binnen het onderwijs momenteel nog te weinig aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van elementaire capaciteiten.

Study Vision richt zich met haar trainingen en workshops zowel op leerlingen in het basis-, middelbaar en vervolgonderwijs als op ouders met schoolgaande kinderen. De leerlingen leren slimmer en beter leren. En de ouders leren hoe ze hun kind beter kunnen begeleiden.

De in totaal elf trainingen en workshops zijn ontwikkeld met het oog op de verschillende fases in het onderwijs. De effectiviteit van de gebruikte methoden is geen punt van discussie: de trainingen zijn het product van 24 jaar ervaring binnen de studiebegeleiding én van onbetwiste wetenschappelijke inzichten.

Willem Maltha is directeur en oprichter van Study Vision: 'Het doel van deze trainingen is niet het leuker maken van het leren, want leerlingen kunnen altijd wel leukere dingen bedenken. Wel kunnen we jongeren en hun ouders helpen om het leren wat makkelijker en efficiënter te laten verlopen met concrete en direct toepasbare handreikingen. Door onze praktische methodieken kunnen de jongeren beter uit de voeten met hun schoolwerk, houden ze meer tijd over voor leuke dingen en gaan zowel zij als hun ouders zich zekerder voelen over school.'

De trainers.
Met 13 vestigingen begint Study Vision al een behoorlijk netwerk te ontplooien. De Study Vision-trainers zijn gevestigd in de regio's Amersfoort, Westervoort, Alphen aan den Rijn, Waalwijk, Apeldoorn, Hoofddorp, Almere, Leiden, Ede, Den Haag West, Haarlem, Arnhem-Noord en Bilthoven.

De komende jaren blijft de trainingsorganisatie actief mensen werven die hun eigen Study Vision-vestiging willen openen. Alle kandidaten gaan door een uitgebreide selectieprocedure. Wordt er besloten om samen verder te gaan, dan volgt de nieuwe trainer eerst zelf een Study Vision-training. Op die manier gaat hij of zij goed voorbereid aan de slag.

Informatie.
Meer informatie is te vinden op www.studyvision.nl. Contactinformatie voor de redactie: Manon de Kok, Projectleider Study Vision, (030) 229 20 39.