European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

C/06/114

Brussel, 3 mei 2006

8625/06 (Presse 114)

Batterijen en accu's

Op de dag waarop de bemiddelingsprocedure tussen de Raad en het Europees Parlement betreffende de ontwerp-richtlijn inzake batterijen en accu's, alsook afgedankte batterijen en accu's en tot intrekking van Richtlijn 91/157/EEG , officieel is ingegaan, zijn beide instellingen erin geslaagd een akkoord te bereiken in het bemiddelingscomité

Het akkoord moet nu worden goedgekeurd met een meerderheid van uitgebrachte stemmen in het Parlement en een gekwalificeerde meerderheid van stemmen in de Raad.

De bezwaren op milieugebied in verband met batterijen en accu's zijn in hoofdzaak toe te schrijven aan de materialen die ze bevatten. De belangrijkste milieueffecten doen zich voor bij de productie en het afvalstoffenbeheer. Het verminderen van de hoeveelheden gevaarlijke stoffen is één van de milieudoelstellingen van de Gemeenschap.

In het licht daarvan strekt de ontwerp-richtlijn ertoe een hoog niveau van bescherming van de gezondheid en het milieu te bereiken, door:
* het in de handel brengen van bepaalde batterijen en accu's te verbieden;

* de inzameling en recycling van afgedankte batterijen en accu's te bevorderen en beperkingen op te leggen aan de verwijdering ervan, met de bedoeling het hergebruik van het metaal dat erin zit, te maximaliseren.

De ontwerp-richtlijn zal verschillen in de wetgeving van de lidstaten voorkomen en aldus tevens de goede werking van de interne markt waarborgen en belemmeringen voor het vrije verkeer van goederen en voor mededinging binnen de Gemeenschap wegnemen.

Om te voorkomen dat batterijen en accu's in het milieu terechtkomen, en om te vermijden dat de consument geen weg meer weet met de verschillende afvalbeheersvereisten voor verschillende batterijen, zou deze ontwerp-richtlijn gelden voor alle batterijen en accu's die in de Gemeenschap op de markt worden gebracht.

De voorgestelde richtlijn zou de richtlijnen 91/157/EEG, 91/101/EEG en 93/86/EEG intrekken en vervangen door één enkel rechtsinstrument.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het gemeenschappelijk standpunt die uit het bemiddelingsakkoord zijn voortgekomen, betreffen onderstaande punten:

* de invoering van een vereiste dat apparaten zodanig moeten worden ontworpen dat batterijen en accu's gemakkelijk kunnen worden verwijderd, waardoor de inzameling, verwerking, recycling ervan gemakkelijker wordt;

* de registratieprocedures voor producenten worden geharmoniseerd zodat de administratieve last lichter wordt;
* de redenen op grond waarvan producenten van zeer kleine hoeveelheden batterijen mogen worden vrijgesteld van het bijdragen aan de financieringsregeling worden verduidelijkt;
* de nettokosten van voorlichtingscampagnes voor het publiek worden bij de kosten geteld die de producten moeten dragen;
* de distributeurs moeten afgedankte batterijen en accu's zonder kosten terugnemen, tenzij alternatieve, bestaande regelingen minstens even doeltreffend zijn qua milieubescherming;
* de capaciteit van batterijen en accu's moet vanaf 12 maanden na de omzettingsdatum worden aangegeven.

---

Gisteren.