BKWI


REKO Haarlemmermeer over de Ketenspiegel
Interview: REKO Haarlemmermeer over de Ketenspiegel

Het Regionaal Koordinatoren Overleg Haarlemmermeer heeft besloten een Ketenspiegel te laten uitvoeren. Voorafgaand wordt een oriënterend gesprek gevoerd waarin de lokale situatie en de aanleiding worden besproken. Hieronder volgt een weergave van de vragen die aan de orde zijn geweest.

Waarom wil het REKO Haarlemmermeer een Ketenspiegel laten uitvoeren?

Haarlemmermeer kampt net als de meeste REKO-regio's met bezuinigingen. Het werk moet met steeds minder mensen worden verricht, terwijl de druk op de resultaten toeneemt. De samenwerking is goed, partners spreken elkaar regelmatig en hebben een goed contact. Ook aan ideeën is geen gebrek. Van gerichte verbeteringen in de samenwerking komt echter maar weinig terecht. Haarlemmermeer verwacht dat de ketenspiegel hen op weg kan helpen om op meer gestructureerde wijze te werken aan een betere samenwerking. Haarlemmermeer wil een stip op de horizon plaatsen, de eerste stappen in beeld brengen en dan uitvoeren.

Het REKO noemt de volgende verbetermogelijkheden;


· Men wil 1 loket voor werk realiseren waarbij een geïntegreerd front-office-team gebruik maakt van alle beschikbare middelen (vacatureteam, subsidies, job first traject van de gemeente) voor alle cliënten. De Toonkamer Amsterdam- ZuidOost wordt hierbij als goed voorbeeld aangehaald;


· Men wil een gezamenlijke lokale doelstelling vaststellen waarbij ook ruimte is voor afwijking van het landelijk beleid;


· Men wil voorkomen dat in de lokale keten dubbele en daardoor als nutteloos ervaren handelingen worden uitgevoerd;


· Men wil de onderlinge communicatie tussen de medewerkers verbeteren;


· Men wil de klantgerichtheid, creativiteit en inventiviteit van medewerkers vergroten. Men wil toe naar een basishouding waarin oplossingsgerichtheid voorop staat;


· Gezamenlijke huisvesting speelt nog geen actuele rol. CWI en gemeente zijn op zoek naar vormen van samenwerking in een pand.

Op welke wijze zou de Ketenspiegel kunnen bijdragen aan deze verbetermogelijkheden?

De Ketenspiegel is een interactief hulpmiddel om de lokale samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten te verbeteren. Via een Quick Scan, twee managementworkshops en een medewerkersworkshop krijgen lokale ketenpartners letterlijk een spiegel voorgehouden. Na afloop weten de partners wat hun keuzes zijn en in hoeverre hun keuzes onderling overeenstemmen.

Wat is het doel van de Ketenspiegel?

De Ketenspiegel is ontwikkeld om de keten lokaal sterker te maken. Het primaire doel is een grotere bewustwording van het ketenprogramma en een efficiëntere en effectievere samenwerking. Het secundaire doel is een landelijk overzicht te krijgen van de behoeften van de diverse bedrijfsverzamelgebouwen (BVG's). Het afnemen van een Ketenspiegel is geslaagd als er concrete agendapunten zijn opgesteld, waaraan alle ketenpartners zich verbinden.

Welke vervolgstappen worden ondernomen?
Er zal allereerst een managementbijeenkomst worden gehouden. Hiervoor worden enkele vragenlijsten opgestuurd ter voorbereiding. In een vroeg stadium wordt een procesbegeleider, afkomstig van een van de partijen, betrokken Na deze bijeenkomst worden 1 a 2 medewerkerbijeenkomsten gehouden. Daarna vindt een afsluitende managementworkshop plaats gevolgd door een planning. In de eerste drie maanden na de uitvoering van de Ketenspiegel vindt begeleiding plaats bij het uitvoeren van de lokale agenda en planning.