Van Ardenne naar Abuja voor overleg over Darfur

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
5 mei 2006

MINBZ: Van Ardenne naar Abuja voor overleg over Darfur

Minister van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zal vandaag naar Abuja afreizen voor overleg over Darfur. De strijdende partijen zijn de laatste dagen bezig met een eindspurt in de onderhandelingen om tot een vredesakkoord te komen, waarin afspraken over veiligheid, verdeling van macht en verdeling van welvaart centraal staan.

De Afrikaanse Unie heeft de onderhandelingen twee jaar lang gefaciliteerd. Nederland is bij de onderhandelingen betrokken en ondersteunt samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Canada en de EU het onderhandelingsteam van de Afrikaanse Unie. Ook financieel heeft Nederland het afgelopen jaar en dit jaar bijgedragen om de vredesonderhandelingen in Abuja mogelijk te maken.

Van Ardenne zal in Abuja in samenwerking met andere betrokken landen gesprekken voeren met alle partijen om hen tot een akkoord te bewegen en voorbereidende gesprekken te voeren over de wederopbouw. Indien er een vredesakkoord komt, is Nederland namens de internationale gemeenschap bereid om een trekkersrol te vervullen voor het wederopbouwproces van Darfur en later dit jaar een donorconferentie te organiseren.