Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Het 'beste ontwerp van de twintigste eeuw'

vliegt met bewonderaars bij de Aviodrome in Lelystad

Luchthaven Lelystad, 5 mei 2006 - Vandaag werd de Fokker F.27 Friendship door de Premsela Stichting, de nationale organisatie voor design, en door de lezers van het NRC, uitgeroepen tot het 'Beste Nederlandse Design' van de twintigste eeuw. Diverse exemplaren van deze Fokker F.27 Friendship, het meestgebouwde passagiersvliegtuig van de Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker, zijn bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad te zien. Eén van die toestellen vliegt zelfs weer regelmatig met bewonderaars.

Nederlandse Luchtvaart Maatschappij

De allereerste Friendship vloog in 1955; de laatste Friendship rolde in 1986 uit de Fokkerfabriek op Schiphol-Oost. Ooit zagen we dagelijks tientallen Fokker Friendships boven onze hoofden het Nederlands luchtruim doorkruisen. In de jaren zestig en zeventig vlogen zowel de Koninklijke Luchtmacht als de KLM en KLM-dochter NLM, de Nederlandse Luchtvaart Maatschappij, met Fokker Friendships. Ook grote bedrijven als Philips maakten gebruik van dit internationaal beroemde stuk 'Nederlands fabricaat', evenals het Koninklijk Huis, dat beschikte over een eigen Fokker Friendship.

Europa

Maar inmiddels vliegen er in Europa niet veel Fokker Friendships meer. Voor lijndiensten met passagiers worden ze niet meer gebruikt; de laatste nog vliegende exemplaren vliegen in Europa alleen nog vracht en post. Bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome worden echter nog diverse exemplaren bewaard. Een deel van het allereerste prototype staat er tentoongesteld naast het oudste compleet bewaarde exemplaar (de derde Friendship die ooit werd gebouwd).

Fokker

Het vijfde exemplaar dat ooit werd gebouwd (en het eerste van de productielijn) vliegt sinds een week weer regelmatig met bewonderende passagiers. Enthousiaste Fokkerfans houden deze Fokker F.27 Friendship met de naam 'Anthony H. G. Fokker' in de lucht. Het gaat om de oudste nog vliegende Fokker F.27 Friendship, die op niet-commerciële basis door de Fokker Heritage Flight in de lucht wordt gehouden en dat eigendom is van de Fokker Heritage Trust. Alle belangstellenden die eens willen vliegen in dit bijzondere stuk Nederlandse luchtvaartgeschiedenis krijgen die kans. Rondvluchten en vluchten naar binnen- en buitenlandse airshows en luchtvaartmusea kunnen worden geboekt via www.aviodrome.nl.

Aviodrome

Alle vluchten worden georganiseerd vanuit het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. De Fokker Friendship heeft 40 zitplaatsen. Omdat de Friendship een hoogdekker is (de vleugels zitten aan de bovenkant van het vliegtuig) hebben alle passagiers een vrij uitzicht naar de grond. Meer informatie over de rondvluchten en over het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is te vinden op www.aviodrome.nl of is te krijgen via telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900 - 284 63 76, (25 ct. p. min.) of per email via info@aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is iedere dag geopend van 10:00-17:00 uur, met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties.

Noot voor de pers: persfoto's van de Fokker F.27 Friendship in hoge resolutie zijn te vinden op www.aviodrome.nl/persfoto.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl