Unicef



Per direct geld nodig om hongersnood Mauritanië af te wenden 05 mei 2006, Brakna, Mauritanie - Geen enkel land kan zich drie jaar lang mislukte oogsten veroorloven. Ook Mauritanië niet. Zéker Mauritanië niet. Het land dat al decennia onder zware armoede gebukt gaat, heeft het zwaar door de droogte van de afgelopen jaren. In sommige gebieden is een op de twee kinderen ondervoed. Hoe overleef je als je bijna niets hebt? "Met het geld dat ik nu leen, kan ik m'n schulden afbetalen."

Emmenmnin Mamhoud voedt haar kinderen in een voedingscentrum. Foto: Unicef, Mauritanie 2006

Het is niet alleen Mauritanië dat al drie jaar gebukt gaat onder de enorme droogte. Ook de andere landen in West-Afrika, zoals Mali, Niger en Tsjaad, kampen met het gebrek aan water.

Emmenmnin Mamhoud heeft drie kinderen die dagelijks schreeuwen om eten. Figuurlijk, maar zeker ook letterlijk. Maar de enige geit die ze heeft, geeft slechts mondjesmaat melk. Vroeger, als de oogst goed was, kon ze met de opbrengst extra melk kopen. Maar na drie mislukte oogsten, is rondkomen niet meer mogelijk.

Cirkel van armoede
Vorig jaar heeft ze melk op de pof moeten kopen. Die schuld is onlangs afbetaald met de schamele opbrengsten van het land. Maar nu heeft ze nog minder eten voor haar kinderen, dus moet ze nog meer lenen bij de plaatselijke winkels. Zie daar de vicieuze cirkel van armoede.

In verschillende landen in de Sahel-regio ondersteunt Unicef. Foto: Unicef, Mauritanie 2006

In verschillende landen in de Sahel-regio ondersteunt Unicef. Foto: Unicef, Mauritanie 2006

Zoals Emmenmnin zijn er velen. Ondervoeding neemt dan ook hand over hand toe. In veel gevallen is de kritische grens al lang overschreden. "Een op de drie kinderen is structureel ondervoed", vertelt Souleymane Diallo van Unicef. "In sommige gebieden is het zelfs nog erger. Een op de twee kinderen leidt daar honger."

Geld is nu nodig
De vooruitzichten zijn deprimerend. Een humanitaire ramp zoals vorig jaar in Niger dreigt. Daarom hebben de Verenigde Naties de internationale gemeenschap opgeroepen om 92 miljoen euro te doneren voor humanitaire noodhulp. "Het is essentieel om nu actie te ondernemen" aldus Diallo. "We kennen de problemen en we kunnen ze oplossen. We moeten nu handelen."

Op dit moment is Unicef al actief in het getroffen gebied. Samen met andere hulporganisaties doet zij wat ze kan om verder leed te voorkomen. De kinderen van Emmenmnin bijvoorbeeld, krijgen extra voeding in lokale voedingscentra die, met steun van Unicef, zijn opgezet. Hier krijgen ondervoede kinderen tweemaal daags te eten.

Gemengde gevoelens
Souleymane Diallo heeft gemengde gevoelens. Hij is blij dat Unicef kan helpen, maar "ik vrees voor de toekomst. Als de voedselvoorraad van de mensen straks helemaal op is, zal het aantal kinderen dat ondervoed is, alleen maar toenemen. Men wordt nog afhankelijker van de voedingscentra. Natuurlijk worden de mensen geholpen, maar op de lange termijn is die afhankelijkheid niet goed."