VVD


4-5-2006

Europees Parlement: "Neem vogelgrieppandemie dreiging serieus"

Vandaag heeft de milieu- en volksgezondheidscommissie van het Europees Parlement unaniem een advies aangenomen dat de Europese Unie voorbereidt op de mogelijke uitbraak van een vogelgriep pandemie.

Jules Maaten (VVD): "Voor wat betreft het Europees Parlement zal de Commissie binnen 24 uur crisismaatregelen kunnen nemen, zoals quarantaine en desinfecterende maatregelen op luchthavens bij vluchten uit bepaalde regio's en reisbeperkingen."

Voorstellen hiertoe van Jules Maaten alsook het voorstel om de Commissie de bevoegdheid te geven een communautaire voorraad pandemische vaccins aan te leggen, werden gesteund. Zo zal de Commissie ook dienen te bevorderen dat er voldoende antivirale middelen en vaccins beschikbaar zijn.

"In het geval van een pandemie is er geen tijd meer om de lidstaten die onvoldoende vaccins hebben besteld op de vingers te tikken. Coördinatie op Europees niveau is dan bittere noodzaak," aldus Jules Maaten.

Het Adamou-rapport is een advies aan de ministers van volksgezondheid. Het Europees Parlement zal er plenair over stemmen in juni.