VVD


5-5-2006

Veilige medicijnen voor kwetsbare kinderen

Er zullen meer medicijnen op de markt komen die specifiek voor kinderen zijn ontwikkeld en getest. De commissie milieu en volksgezondheid in het Europees Parlement heeft hiertoe voorstellen aangenomen.

Jules Maaten (VVD), woordvoerder namens de liberale fractie, onderstreept de ethische kant van de zaak. "Dit is vooral van groot belang voor patiëntjes met ernstige ziekten zoals kanker of aandoeningen aan het immuunsysteem. We moeten wel de veiligheid van kinderen waarborgen en voorkomen dat kinderen als proefkonijn worden gebruikt".

Voorstellen van Jules Maaten die de voorwaarde stellen dat onderzoek dat reeds in derde landen is gedaan moet meetellen, ter voorkoming van dubbel onderzoek, werden eerder al door het Parlement aangenomen. Ook moeten zowel korte als lange termijn risico's van tests meewegen.

Volgens schattingen is 50 tot 90% van de geneesmiddelen die op dit moment in de pediatrie wordt toegepast, nooit specifiek onderzocht of goedgekeurd voor gebruik in die leeftijdscategorie en zijn de negatieve dan wel positieve gevolgen van deze toepassing dus vrijwel onbekend.