Ingezonden persbericht

20 april 2006

Unieke vaderlandse verzameling 'funkjuweeltjes' nu live op het podium

Dutch Rare Groove en C-Mon & Kypski herschrijven hoofdstuk in Nederlandse popgeschiedenis

Wie nog durft te beweren dat er uit Nederland geen swingende soul en funk komt, heeft nog nooit van Dutch Rare Groove gehoord. Volgens productiehuis ON de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Vanaf 5 mei bestijgt de speciaal samengestelde Dutch Rare Groove band, bestaande uit oude vaderlandse soul- en funkhelden als Louis Debij en Oscar Harris, samen met C-Mon & Kypski het podium om ervoor te zorgen dat deze goed verborgen vaderlandse successtory nooit meer wordt vergeten.

'Rare Groove' is een geliefde term onder funkliefhebbers en hedendaagse hiphopproducers. Deze titel werd in de jaren '80 bedacht door DJ's om de obscure jazz/funk van weleer een naam te geven. De Rare Groove producties kwamen uit Amerika, maar later ook uit Engeland, Scandinaviƫ, van achter het IJzeren Gordijn en zelfs uit Oostenrijk. Hoog tijd dus om ook eens de Nederlandse bronnen te inventariseren. Voor funkoloog Sjeng Stokkink en de leden van Black Market Audio een klein kunstje. Het eindresultaat, het verzamelalbum Dutch Rare Groove (Supertracks Records) vliegt over de toonbank en wordt unaniem geprezen in de media.

Alhoewel de term Dutch Rare Groove iets paradoxaals in zich heeft: "Het Dutch Rare Groove-project mag uniek heten en heeft bij velen de schellen van de ogen doen vallen. Want zeg nu zelf: funk in Nederland, dat is zoiets als soul op de Noordpool." (OOR), is men ook in het buitenland aangenaam verrast. Zo schreef Dusty Groove America: " Forget all your visions of windmills and wooden shoes, and get set for the sound of Funky Funky Holland!"

De speciaal samengestelde band van bekende namen uit de Rare Groove-periode blazen hun onbeperkt houdbare werk nieuw leven in. Maar Dutch Rare Groove is meer dan een 'vergeten' bloeiperiode in de nationale muziekgeschiedenis. Het is tevens een tribute aan de funderingen van de Nederlandse hiphop, die in dit project vertaald wordt door Dutch Rare Food van C-Mon & Kypski.

Kortom: een veelzijdige avond waar de funk vanaf druipt. Voorlopig slechts vier maal te zien, dus wil je dit met eigen oren horen, zorg dan dat je erbij bent en laat je overtuigen door deze funkpredikers. Want zoals George Clinton zei: "the funk ain't never going nowhere, the funk is always coming."

ON tour:
5 mei 2006- 013 - Tilburg
6 mei 2006- Tivoli - Utrecht
20 mei 2006- Burgerweeshuis - Deventer
24 mei 2006- Melkweg - Amsterdam

Line-up:

Peter Smid (bas)

Louis Debij (drums)

Oscar Harris & Jimi Bellmartin (vocals)

Arend Bouwmeester & Pieter Engels (sax)

Wouter van Bemmel (trompet)

Fred van Zegveld (hammond)

Arjo van Loo (keys)

Bert Taken (gitaar)

en

C-Mon & Kypski (turntables)

Support: DJ Sjeng Stokkink
De visuals worden verzorgd door VJ Steadycam

Meer informatie vindt u op: www.ONinternet.nl / www.dutchraregroove.nl

Dutch Rare Groove - live ON tour is een productie van productiehuis Oost-Nederland (ON) in samenwerking met Supertracks Records. Met dank aan Fonos.nl, Black Market Audio en Sjeng Stokkink. productiehuis ON wordt financieel ondersteund door het Ministerie van OCW, provincies Overijssel en Gelderland en de gemeente Deventer.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht