Ingezonden persbericht


BRACE, THE SHEER EN LANGE FRANS EN BAAS B
NIEUWE 'AMBASSADEURS VAN DE VRIJHEID' OP 5 MEI

Brace, The Sheer en Lange Frans en Baas B zijn in 2006 'ambassadeurs van de vrijheid'. De ambassadeurs, die op 5 mei op de Bevrijdingsfestivals optreden, voeren ook actie in het kader van het thema 'Vrijheid maak je met elkaar'. Brace besteedt tijdens zijn optreden aandacht aan verwerking van oorlogservaringen en opbouw van vrede. The Sheer bereidt een interactieve show voor met daarin aandacht voor democratie als voorwaarde voor vrede en vrijheid. In het programma van Lange Frans en Baas B staat het onderwerp mensenrechten centraal. De bands werken samen met respectievelijk War Child, Mensen in Nood en Amnesty International.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is verantwoordelijk voor de samenhang tussen de festivals, die plaatsvinden in alle dertien provincies en in Amsterdam. De artiesten worden met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar de verschillende festivals gevlogen. De gratis Bevrijdingsfestivals trekken jaarlijks tussen de 600.000 en 700.000 bezoekers.

De bevrijdingsfestivals onderscheiden zich nadrukkelijk van andere muziek evenementen door hun focus op maatschappelijke thema's als (on)vrijheid, democratie, grond- en mensenrechten. Ze zijn gratis toegankelijk, nooit ver uit de buurt en daardoor laagdrempelig voor álle Nederlanders, jong en oud. De festivals starten op 5 mei in de loop van de middag en lopen door tot in de avond.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzorgt ieder jaar op 5 mei drie speciale tournees langs verschillende bevrijdingsfestivals in het land. De groepen vragen tijdens hun optredens aandacht voor vrijheid. In voorgaande jaren verleenden onder meer Marco Borsato, Van Dik Hout, Total Touch, Anouk, Kane, Bløf, Brainpower, Di-rect, Dolf Jansen, De Vliegende Panters, Ali B en Thé Lau hun medewerking aan de tournees.

Brace treedt op 5 mei op in Assen, Groningen, Wageningen, Den Bosch en Roermond. Lange Frans en Baas B bezoeken de steden Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Almere. The Sheer reist via Leeuwarden, Rotterdam en Zwolle naar Vlissingen.

De festivals vinden traditiegetrouw plaats in alle provincies en in de hoofdstad.

Internet
Meer informatie over de bevrijdingsfestivals is beschikbaar op de website www.bevrijdingsfestivals.nl


---

Noot voorde redactie,

Ingezonden persbericht