Nationaal Comité 4 en 5 mei


BEVRIJDINGSFESTIVALS MEER DAN FEEST ALLEEN

ACTIES, DEBATTEN EN MUZIEK KLEUREN DE DAG VAN DE VRIJHEID

Op de dertien Bevrijdingsfestivals vieren ook dit jaar zes- tot achthonderdduizend mensen 5 mei, de Dag van de Vrijheid. De Bevrijdingsfestivals zijn met meer dan 500 bands verdeeld over dertien festivals het grootste Nederlandse muziekevenement van het jaar. Op 5 mei vieren we de verjaardag van de bevrijding. Dat is reden voor feest. Maar met 4 mei in de herinnering gaat het op 5 mei ook om de vraag hoe we vandaag en morgen omgaan met de vrijheid. Alle reden dus voor acties en debatten.

Op de Bevrijdingsfestivals spelen onder meer de Ambassadeurs van de Vrijheid. Brace, Lange Frans en Baas B en The Sheer vervullen deze bijzondere en verantwoordelijke taak dit jaar in. De Ambassadeurs van de Vrijheid zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd om op de dertien festivals aandacht te vragen voor (on)vrijheid elders in de wereld. Ze vragen op de podia waar zij staan aandacht voor mensenrechten, verwerking van oorlogservaringen en opbouw van democratie.

Brace maakt op 5 mei met een Colombiaanse rapper en het publiek een lied over vrijheid. Hij wil laten zien hoe muziek mensen bij elkaar brengt en hoe War Child muziek gebruikt bij hun werk in (voormalige) oorlogsgebieden om tot verzoening te komen. Lange Frans en Baas B vragen aandacht voor de schending van mensenrechten. Ze laten samen met Amnesty International zien dat alleen wanneer mensenrechten voor iedereen nageleefd worden, er echte vrijheid bestaat. The Sheer doet een oproep voor persvrijheid in Angola. Iedereen hecht bijzonder aan de vrijheid van meningsuiting, maar dan moet je stem wel gehoord worden. De band laat samen met een Angolese student en Mensen in Nood zien hoe belangrijk persvrijheid overal ter wereld is.

Op de Bevrijdingsfestivals is ook aandacht voor vrijheid in Nederland. Stemmingmakers verleiden het publiek antwoord te geven op prikkelende stellingen als: "In een vrij land is het toegestaan om antidemocratische opvattingen te verkondigen". In de debattenten wordt aan de hand van filmpjes gedebatteerd over uiteenlopende stellingen als: "Artiesten mogen in hun teksten en clips homo's en vrouwen ongestraft beledigen". De filmpjes worden ingeleid door animatiefiguur Fred, die het toppunt van vrijheid vindt in het chatten met de nickname funky_love_machine.

Natuurlijk is dit jaar ook op alle Bevrijdingsfestivals het Lied van de Vrijheid te horen. Thé Lau schreef deze herkenningstune van 5 mei in 2005 op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het lied gaat met de Ambassadeurs van de Vrijheid en de winnaars van de landelijke popwedstrijd als een lopend vuurtje door het land. De Bevrijdingsfestivals worden mede mogelijk gemaakt door de inzet van honderden veelal jonge vrijwilligers.
---

Noot voor de redactie,