Gemeente Tilburg

Datum

1 mei 2006

Monument tegen Zinloos Geweld op 5 mei onhuld

Aanstaande vrijdag 5 mei vindt de onthulling plaats van het Tilburgs Monument tegen Zinloos Geweld. Om 14.00 uur start een ceremonie in het nieuw aangelegde parkje bij de Heikese kerk aan het Willemsplein. Burgemeester Vreeman houdt een korte toespraak. Muzikale bijdragen worden geleverd door de Stadsbeiaardier, een gelegenheidskoor van het Factorium en zanger Mark Brands, op speciaal verzoek van de familie van één van de slachtoffers. De Tilburgse scholiere Eveline van Rijswijk zal een gedicht voordragen. Zij deed dit vorig jaar ook bij de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam.

Bronzen kast
Het monument komt er omdat er in de afgelopen jaren in Tilburg enkele doden vielen ten gevolge van zinloos geweld. In plaats van aparte herdenkingsplekken te laten ontstaan besloot het gemeentebestuur na overleg met nabestaanden tot het oprichten van één monument, dat tegelijkertijd zowel een plek van herdenking als een plek van protest tegen zinloos geweld kon zijn. Het monument is een ontwerp van de Tilburgse kunstenaar Guido Geelen. Het betreft een in brons gegoten Brabantse Kabinetkast. In deze kast kan men een aandenken aan slachtoffers van zinloos geweld neerleggen.

Aandenken
Het monument wordt beheerd door de gemeente Tilburg in samenwerking met de Toezichthouderspost en wordt dagelijks gecontroleerd. Mensen die een aandenken willen plaatsen kunnen dit achterlaten in een lade van de kast, waarna de beheerder het op de gewenste plek in de kast zal plaatsen. Het is ook mogelijk bloemen te leggen en kaarsen te branden. Indien gewenst kan een afspraak gemaakt worden voor het plaatsen van een aandenken. Meer informatie is te vinden op www.tilburgerstegenzinloosgeweld.nl

Inzameling
De gemeente had 35.000 euro beschikbaar gesteld voor het monument met de gedachte dat de rest van het benodigde bedrag uit de Tilburgse samenleving zou moeten komen. Burgemeester Vreeman richtte daarop een comité van actie op dat initiatieven moest ontplooien om geld bij elkaar te krijgen. Het afgelopen jaar is in heel Tilburg geld ingezameld voor het monument. Er zijn acties georganiseerd, er is gecollecteerd, gesponsord, geveild en gedoneerd. Zo werd het monument een monument van alle Tilburgers.

Noten voor de pers,