Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad
PERSBERICHT

1 mei 2006

Erik Thijs (19 jaar) opent Vrijheidsdefilé in Wageningen op 5 mei

Jongerenvertegenwoordiger vraagt aandacht voor armoede en onderdrukking van leeftijdsgenoten

Het allereerste Vrijheidsdefilé in Wageningen zal worden geopend door de 19-jarige Erik Thijs Wedershoven. Erik Thijs is als jongerenvertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad bij de Verenigde Naties - en natuurlijk als inwoner van Wageningen - gevraagd om het Vrijheidsdefilé te openen met een toespraak. Het traditionele Veteranendefilé is dit jaar voor de eerste maal vervangen door het Vrijheidsdefilé. Ruim 2.000 mensen zullen meelopen.

Als jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties heeft Erik Thijs zich het afgelopen jaar intensief ingezet voor jongeren - wereldwijd - die niet de vrijheid hebben om te bouwen aan hun eigen toekomst. Dit omdat ze op de vlucht zijn voor oorlog, onderdrukking of armoede in eigen land. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat ze naar school kunnen of een baan hebben. Afgelopen oktober heeft Erik Thijs hier ook aandacht voor gevraagd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Juist op 5 mei, wanneer wij in Nederland onze vrijheid vieren, wil Erik Thijs aandacht vragen voor de 20 miljoen jongeren die op de vlucht zijn voor armoede en onderdrukking.

De Nationale Jeugdraad vindt het belangrijk dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat zij zelf belangrijk vinden. Ook op internationaal niveau. Daarom kiest de Jeugdraad jaarlijks jongerenvertegenwoordigers die namens alle Nederlandse jongeren spreken op belangrijke internationale én nationale bijeenkomsten en jongeren informeren over internationale zaken.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,