Ingezonden persbericht

Spreeksteen in het Oosterpark Amsterdam bestaat een jaar op 5 mei


extra editie van Spreeksteen op 5 mei van af 12 uur


AMSTERDAM, 20060503 --
Theo van Gogh werd afgeslacht in de Linnaeusstraat. De vleesgeworden klokkenluider, de alles en iedereen hard aanpakkende en toch ook man van prettige gesprekken, Van Gogh, was fel gebrand op die vrijheid van meningsuiting:"ik zal altijd het recht verdedigen van Imams om te zeggen dat homo's minder zijn dan varkens. Of van Janmaat om te roepen dat de holocaust nooit heeft plaatsgehad." (TvG)




Van Gogh verdedigde die vrijheid door vaak en vasthoudend extreme en éénzame standpunten in te nemen.
De Spreeksteen wil die vrijheid verdedigen door een volstrekt open podium te zijn voor die extreme en ook voor minder extreme meningen en ideeen. Er te zijn als podium voor iedereen publiek en sprekers. Er te zijn voor het vrij genomen woord, de vrije debatten, de soms heftige strijd tussen standpunten die essentieel is voor een gezonde democratie.
Daarmee staan we als stichting en open podium niet achter alle meningen, maar wel pal voor het recht die te uiten, welgevallig of niet.
Dat is een heel groot recht waarvan de waarde niet door iedereen genoeg beseft wordt, en de echte strekking vaak niet genoeg begrepen.
Daarom gaan we op bevrijdingsdag kinderen in alle soorten en maten en geslachten centraal stellen bij de spreeksteen, in het Oosterpark in Amsterdam tijdens het Oosterparkfestival.
Geen grote namen, gewoon de vrijheid voor de volgende generatie.
* Dit valt samen met het verschijnen van de Spreeksteen in het nieuwe taalboek voor 3 VWO (taaldomein ISBN 9011086481);
* het beschikbaar stellen van een lesprogramma dat we gratis ter beschikking stellen via de site (www.spreeksteen.nl/Lesprogramma.pdf) en blijven doorontwikkelen;
* de nieuwe website (zie spreeksteen.nl > promo) die na 5 mei wordt afgerond en
* het opstarten van een tv programma waarvan de Pilot bijna af is!


Kom dus op 5 mei de vrijheid nemen die je hebt, kom naar de Spreeksteen in het Oosterpark in Amsterdam op het Oosterparkfestival (op 7 mei is weer een gewone Spreeksteen van af 13.30 uur).




Ingezonden persbericht