Van Ardenne pleit voor versterking veteranencultuur

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
3 mei 2006

MINBZ: Van Ardenne pleit voor versterking veteranencultuur

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) spreekt vrijdag 5 mei op bevrijdingsdag over de Nederlandse bijdrage aan vrede en veiligheid in een globaliserende wereld. Zij spreekt op uitnodiging van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, dat tot doel heeft de bevrijding van Nederland in ere te houden.

In haar speech geeft Van Ardenne aan dat we moeten uitkijken dat bevrijdingsdag, door een te abstracte invulling van het begrip vrijheid, niet vrijblijvend wordt. Met concrete persoonlijke verhalen van verzetsstrijders en veteranen, ook van de jongere garde veteranen uit recentere oorlogen, kunnen we een brug slaan naar de jongere generatie. Van Ardenne wijst erop dat de veteranencultuur in Nederland daarom ook versterkt moet worden. 'Wij hebben een veteranendefilé door de hele samenleving nodig, dat niet aan plaats en tijd gebonden is', aldus Van Ardenne.

Vrijheid is nooit veilig, het is en blijft voor elke generatie mensenwerk en wij moeten daarom voortdurend de zaak van de vrijheid dienen, in eigen land, maar juist ook in andere delen van de wereld. 'Minder dan ooit kunnen wij het ons in een globaliserende wereld met vervagende landsgrenzen veroorloven onze kop in het zand te steken. En dat doet Nederland ook allerminst. Steeds vaker leveren elders in de wereld onze militairen en ontwikkelingswerkers in nauwe samenwerking een onmisbare bijdrage aan vrede en welvaart, ook in Afrika: in het zuiden van Sudan, in de Congo', aldus Van Ardenne.