Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 083

datum: 4 mei 2006

EMBARGO TOT VRIJDAG 5 MEI 2006 16.30 UUR

GEMEENTEPENNING VOOR J.L. BLOEMHOF, tijdens de première van de dvd 'Stadsbeeld in beweging' een uitgave van Archief Eemland over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester A. van Vliet-Kuiper reikt in theater De Lieve Vrouw de gemeentepenning uit op vrijdag 5 mei 2006 om 16.30 uur.

De heer Bloemhof is de auteur van het boek Amersfoort '40-'45, dat in 1990 verscheen, in 1995 werd aangevuld en vorig jaar in een bewerking opnieuw is uitgebracht. Het boek wordt van grote betekenis geacht voor de kennis van het verleden van Amersfoort. Het geldt als standaardwerk voor de geschiedenis van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog en zal ook op de lange termijn zijn waarde behouden.

Dankzij de inspanningen van de heer Bloemhof is een belangrijke oorlogscollectie ontstaan van Amersfoort. Een deel van de collectie is nu al te aanschouwen in museum Flehite. Op termijn hoopt het museum de gehele collectie te beheren.

Daarnaast verzorgde Bloemhof ook kleinere publicaties over Amersfoort in oorlogstijd en heeft hij zich in de periode 1987-1999 ingezet als gids voor Kamp Amersfoort.

Als blijk van waardering voor de inzet en betrokkenheid van de heer Bloemhof voor de geschied-schrijving van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot het college van burgemeester en wethouders de heer Bloemhof een gemeentepenning toe te kennen. Deze wordt uitgereikt op vrijdag 5 mei om 16.30 uur in Theater De Lieve Vrouw door burgemeester A. van Vliet-Kuiper.

Noot voor de redactie (