Campagne 'Geld maakt wel gelukkig' van start

Jubilee nederland

Op het bevrijdingsfestival in Den Bosch start 5 mei de campagne .Geld maakt WEL gelukkig.. 45 Nederlandse organisaties die hun krachten bundelen in de coalitie Jubilee Nederland, laten in de campagne zien dat schuldkwijtschelding helpt. Schuldkwijtschelding brengt een wereld zonder armoede dichterbij.

.Veel jongeren lijken te denken dat schulden kwijtschelden weggegooid geld is. Dat vooroordeel willen we wegnemen., vertelt Jubilee Nederland voorzitter Greetje Lubbi. Schuldkwijtschelding helpt wel degelijk. In Mozambiek kunnen kinderen gratis inentingen krijgen, in Tanzania is het percentage schoolgaande kinderen met tweederde gestegen, in Oeganda hebben meer dan twee miljoen mensen toegang tot veilig drinkwater gekregen. En in steeds meer landen krijgt het parlement de ruimte om de uitgaven van de overheid te monitoren.

Doel van de campagne is jongeren te laten zien dat schuldkwijtschelding tot minder armoede leidt en zo het draagvlak voor meer schuldkwijtschelding te vergroten. Vorig jaar is er enige vooruitgang geboekt in het schuldendossier. Dankzij de G8 krijgen 17 landen extra schuldkwijtschelding. .We zijn er echter nog lang niet. Veel landen, ook de 17 die extra schuldkwijtschelding krijgen, betalen nog steeds tientallen miljoenen dollars per jaar aan buitenlandse schuldeisers terwijl ze onvoldoende geld hebben voor scholen, ziekenhuizen of veilig water voor de eigen bevolking. Dat is onacceptabel., licht Greetje Lubbi toe.

De campagne .Geld maakt WEL gelukkig. bestaat uit verschillende activiteiten. Een promoteam trekt langs acht festivals om aandacht te vragen voor de campagne, te beginnen met het bevrijdingsfestival in Den Bosch. Voor studentengroepen is een nieuw simulatiespel ontwikkeld, Kimbanda Reloaded. Bijzonder onderdeel van de campagne is dat acht studenten in juli acht dagen naar Ghana reizen om een antwoord te vinden op de vraag of het kwijschelden van schulden zinvol is. De studenten zullen hun waarnemingen in het najaar aan Minister Van Ardenne overhandigen. Tenslotte is voor de campagne een e-game ontwikkeld waarin spelers op een vrolijke manier de positieve effecten van schuldkwijtschelding zien.

EINDE BERICHT
Meer informatie op www.geldmaaktwelgelukkig.com of via Sasja Bökkerink (06 46 27 36 88 of 030 2361502)