Het schildersleven van Rembrandt van Rijn op DVD

Rembrandtjaar brengt tijdloos document voort; Dutch Masters Rembrandt

AMSTERDAM, 20060505 -- Programma- en filmmaker Paul Molijn is de maker van deze tweede DVD in de Dutch Masters serie. Het eerste deel gaat over schilder Vincent van Gogh. Paul Molijn werd geïnspireerd tot het maken van de serie na een bezoek aan het Amsterdamse Van Gogh Museum. Na een ontnuchterende ervaring wilde hij een methode zoeken om via moderne middelen kunst niet alleen in de juiste sfeer voor een groot publiek beschikbaar te maken, maar er ook voor te zorgen dat het bezichtigen van de minder toegankelijke werken niet langer een alleenrecht van een selecte elite zou zijn.


In het licht van Rembrandt van Rijn

Cineast Paul Molijn creëert een referentiekader door de steden waar Rembrandt leefde en werkte, de invloed van de tijdsgeest op zijn werk en het belang van licht in Rembrandts kunst te belichten. Samen met cameraman Goof de Koning ging hij op zoek naar de omstandigheden waarin Rembrandt van Rijn leefde en werkte. Vervolgens legden ze een volledig bestand aan van zijn werk met de medewerking van verschillende musea en instanties. In het bijzonder Peter Mookhoek, fotograaf van het Rijksmuseum. Hij heeft de hele Rembrandtcollectie van het museum omgezet naar digitale bestanden en kreeg al meer authentieke Rembrandts voor de lens dan wie ook ter wereld.

Door een bundeling van nieuwe technieken zijn alle schilderijen, tekeningen en etsen op de DVD eenvoudig te bekijken. Er ontstond een document dat via de verschillende dimensies toelaat om in de huid van de schilder te kruipen en een zo integer en volledig mogelijk beeld te krijgen van deze meesterkunstenaar. De kijker wordt betoverd door het licht van Rembrandt en ontdekt de man achter de Nachtwacht en andere kunstschatten.

De klank van kunst

Internationaal gerenommeerd componist/arrangeur/producer Piet Souer componeerde, net als hij voor de DVD van Van Gogh deed, een reeks muziekstukken die de beelden een extra dimensie geven. Piet Souer werd door zijn rijkelijk gevarieerde prestaties in de muziekwereld tot nog toe onderscheiden met niet minder dan 2 gouden en platina Awards, 2 exportprijzen en de prestigieuze 'Award for Most Outstanding Song'. Hij beschouwt zijn Dutch Masters composities zelf als een van zijn beste prestaties. Ze accentueren op onovertroffen wijze de weergaloze beelden, maar de arrangementen hebben op zichzelf ook een unieke muzikale waarde en zullen ook apart op CD worden uitgebracht.




KEGA | adviesland