Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 5 mei 2006

AVAG, ISSO en KBI starten project kwaliteitsborging van tuinbouwkassystemen

Op 10 april jl. hebben de heer Maters (voorzitter AVAG) en de heer Hogeling (directeur ISSO en KBI) hun handtekening gezet onder het project 'Kwaliteit en innovatie tuinbouwkassen".

AVAG, ISSO en KBI bundelen hun expertise om de kwaliteit van de tuinbouwkassen en de bijhorende installaties te waarborgen en toekomstige innovaties te bevorderen.

Bevordering van kwaliteit en innovatie

Dat juist deze organisaties hun krachten bundelen bij het vastleggen van de kwaliteit van tuinbouwkassystemen is logisch. AVAG is dé brancheorganisatie van de Nederlandse tuinbouwkassystemen.

De bevordering van de kwaliteit van de Nederlandse kassenbouw is sinds jaar en dag een van de speerpunten van de AVAG. AVAG heeft aan ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, opdracht gegeven voor het verrichten van een onderzoek dat moet leiden tot het opstellen van kwaliteitsrichtlijnen (ISSO-publicaties) voor tuinbouwkassystemen en installaties.

KBI is het informatieloket voor certificering en zal de op te stellen Beoordelingsrichtlijnen beheren.

Kwaliteitsrichtlijn

Voor het realiseren van een goede kwaliteit van tuinbouwkassen en de bijhorende installaties is het niet voldoende om goede gecertificeerde onderdelen en installatiecomponenten toe te passen.

Het is vooral belangrijk dat de onderdelen en componenten goed kunnen samenwerken en op elkaar aansluiten.

Een belangrijk aspect bij het leveren van kwaliteit is dat het gehele proces zo ingericht is dat er de zekerheid bestaat dat de afgesproken kwaliteit daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Voor de borging van het beoogde kwaliteitsniveau wordt een certificatieregeling ontwikkeld. In een beoordelingsrichtlijn (BRL) wordt vastgelegd op welke wijze een Certificerende Instelling bedrijven dient te beoordelen en te certificeren terzake het ontwerp, de uitvoering en de oplevering van de bedoelde kassystemen. Deze BRL en bijbehorend certificatie schema wordt beheerd door KBI.

Onderliggend aan deze BRL worden er door ISSO een drietal publicaties opgesteld met betrekking tot:
* Kwaliteit van verwarmingsinstallaties in kassen;
* Waterhuishouding van kassen;

* Kasconstructie, ontwerp en beheer.

In de BRL zal worden verwezen naar deze publicaties. De publicaties en de BRL zullen naar verwachting eind volgend jaar verschijnen.

Meer informatie

Voor meer informatie kan men de websites www.isso.nl en/of www.avag.nl raadplegen.



Ingezonden persbericht