Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoofddorp, 5 mei 2006

Vernieuwde Leidraad 'Aanpak verzuim om psychische redenen'

De leidraad 'Aanpak verzuim om psychische redenen' is aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, waaronder de invoering van de WIA en de nieuwe eisen in het kader van de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar. Met behulp van deze leidraad krijgen werkgevers en werknemers zicht op hun rechten en plichten rondom verzuim vanwege psychische redenen en worden hen praktische handvatten aangeboden bij het voorkomen en oplossen van dit verzuim.

Al jaren is ziekteverzuim om psychische redenen de meest voorkomende reden van ziekteverzuim. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door problemen thuis of op het werk, door een te hoge werkdruk of door psychische of psychiatrische aandoeningen. Veelal uiten deze klachten zich in verzuim, terwijl er eigenlijke geen sprake is van ziekte. Psychische klachten zijn verantwoordelijk voor eenderde van het totale verzuim. Slechts 20% van de werknemers die verzuimd vanwege psychische klachten wordt behandeld.

In de leidraad wordt benadrukt dat verzuim om psychische redenen vraagt om snelle, doelgerichte actie en communicatie. Belangrijke uitgangspunten van de leidraad zijn:
- werknemer en werkgever zijn samen verantwoordelijk voor de aanpak;
- er moet zo snel als mogelijk actie worden ondernomen;
- er moet ingezet worden op gelijktijdige werkhervatting en klachtbehandeling.

Het gedachtegoed van de commissie Donner 1 is de basis geweest voor de Wet Verbetering Poortwachter en is onlangs nog overgenomen door de Nederlandse Vereniging van Psychologen en de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen in hun Richtlijn Werk en Psychische Klachten. Ook de bedrijfsartsen en huisartsen hebben op basis van deze Leidraad een Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak 'Overspanning' opgesteld.

De leidraad is beschikbaar als compacte brochure en in een verkort stappenplan, beide te verkrijgen via het secretariaat van de commissie het Werkend Perspectief, telefoon: 023-554 99 44, info@werkendperspectief.nl of te downloaden via www.werkendperspectief.nl. Er zijn inmiddels ruim 40.000 exemplaren van deze brochures verspreid.