Vlaamse overheid

Vlaamse sociale inspectie fors uitgebreid

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 5 mei 2006

De Inspectie Werk en Sociale Economie mag zestien nieuwe inspecteurs aanwerven. Doordat ook zes inspecteurs overkomen van de VDAB en het Vlaams Fonds, stijgt het totale aantal inspecteurs van vijftien naar 37 voltijdse krachten. De Vlaamse Regering heeft dit beslist op vraag van minister van Werk Frank VANDENBROUCKE.

De versterking maakt deel uit van het Vlaamse meerbanenplan en is gepreciseerd bij de discussie over de knelpuntberoepen waarvoor werknemers uit nieuwe EU-lidstaten kunnen worden ingezet. De toepassing van sociale wetgeving wordt in ons land door verschillende inspectiediensten gecontroleerd. Voor de opvolging van de Vlaamse regelgeving is de Inspectie Werk en Sociale Economie actief. Ze treedt daarbij vaak samen met de federale inspectiediensten op.

Bij de besprekingen over de openstelling van onze grenzen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten, is overeengekomen dat tegelijk de sociale inspectiediensten versterkt zouden worden. Zij moeten immers controleren of de tewerkstelling van buitenlandse werknemers volgens de regels gebeurt: beschikken de personen over een arbeidskaart, worden de correcte loon- en arbeidsvoorwaarden toegepast ...

Maar de sociale inspectie wordt ook om andere redenen versterkt. Zo zijn er de groeiende problemen met detachering van werknemers en met (oneigenlijke) uitzendarbeid door binnenlandse of buitenlandse bureaus. Zo bleek in 2005 dat 27 van de 62 gecontroleerde buitenlandse uitzendbureaus of tussenpersonen zonder erkenning werkten.

Bovendien wordt de Inspectie Werk en Sociale Economie bij steeds meer dossiers ingeschakeld. Zo zal de inspectie de controles op de non-discriminatiewetgeving (bijvoorbeeld bij aanwervingen) versterken en vaker optreden als bemiddelaar bij klachten hieromtrent. Maar ook de uitvoering van nieuwe tewerkstellingsmaatregelen uit het Vlaamse meerbanenplan (bijvoorbeeld tewerkstellingspremie en IBO) moet worden opgevolgd.

De uitbreiding van de inspectie valt samen met de definitieve goedkeuring van de lijst met knelpuntberoepen waarvoor werknemers uit nieuwe lidstaten kunnen worden aangeworven . Deze lijst telt uiteindelijk 112 beroepen. Eén beroep, namelijk 'technicus grafische bedrijven', is op vraag van de grafische sector geschrapt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel.: 02-552 68 00
Gsm: 0476-60 02 15
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be