Vlaamse overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 5 mei 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Op 4 juni 2004 besliste de Vlaamse Regering om de nv Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) op te dragen het initiatief I-City mee te financieren door het uitkeren van bijkomende LRM-middelen voor 1,8 miljoen euro. Op 13 juli 2004 hebben een aantal stichtende bedrijfsleden de vzw I-City opgericht om draadloze breedband ICT-toepassingen en projecten, toegespitst op stedelijk gebruik, te testen. Hiervoor werd een proeftuin in Hasselt en Leuven uitgebouwd. Daarnaast werd ook begonnen met ontwikkelingen in diverse deeldomeinen. Doelstellingen voor 2006 zijn onder meer de verdere ontplooiing van het 'living lab', de verdubbeling van het alfaprogramma, het op kruissnelheid brengen van het partnerprogramma en het opstarten van het eerste onderzoeksproject van de kenniscluster in samenwerking met het IBBT. De doelstellingen worden vastgelegd in een steunovereenkomst met de vzw I-City. De Vlaamse Regering beslist principieel dit project te ondersteunen en financiert 80 % van de aanvaardbare kosten als vervolgfinanciering voor het jaar 2006. De uitbetaling van de steun wordt gekoppeld aan de inzet van middelen en aan het bereiken van de gedefinieerde resultaten.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt principieel het regelementair besluit goed voor de financiering van een programma toegepast biomedisch onderzoek met een primair maatschappelijk doel. Biomedisch onderzoek omvat aspecten van zuivere kenniscreatie tot toepassingsgedreven onderzoek. Binnen het toepassingsgedreven biomedisch onderzoek is er een niche met een duidelijke industriële toepasbaarheid en een niche met een uitgesproken maatschappelijke toepasbaarheid en slechts een beperkt potentieel voor industriële toepasbaarheid. Voor deze laatste niche is de financiering vaak problematisch terwijl het belang voor de patiënt echter voor de hand ligt. Het huidige besluit voorziet een nieuw programma voor de financiering van dit onderzoek. Hierbij zal het IWT een oproep tot kandidaatstelling doen. Het besluit regelt de selectieprocedure en bepaalt wat de voorwaarden zijn voor de projecten en de regels waar men zich moet aan houden tijdens en na het project. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de VRWB, de raad van bestuur van het IWT en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed voor de instemming met het Verdrag van Montreal van 1 maart 1991. Het Verdrag van Montreal heeft betrekking op het merken van kneed- en bladspringstoffen met het oog op het opsporen ervan. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsakkoord goed tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap inzake de samenwerking op het vlak van arbeidsmarktbeleid en de bevordering van de mobiliteit van werkzoekenden. Dit samenwerkingsakkoord geeft concreet uitvoering aan het Vlaamse regeerakkoord en aan het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie van 4 juni 2004.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt een lijst goed van 112 beroepen waarvoor een versoepeling van de voorwaarden en procedure wordt toegestaan voor het toekennen van arbeidsvergunningen en arbeidskaarten aan werknemers van de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Het gaat om beroepen waarvoor er zich in het Vlaams Gewest arbeidstekorten voordoen. Deze lijst wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na het advies van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en van de SERV en na onderhandelingen met de vakbonden, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van Onderwijsdecreet XVI. Het bevat een aantal bepalingen die noodzakelijk zijn voor het opstarten van het schooljaar 2006-2007 en ook een reeks technische correcties van bestaande decreten. De meeste maatregelen, waaronder ook vereenvoudigingsmaatregelen, van het Onderwijsdecreet XVI treden in werking op 1 september 2006. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In de beleidsnota 2004-2009 en in het Vlaams Meerbanenplan wordt gesteld dat het sociaal handhavingsbeleid volwaardig gestalte moet krijgen en dat de controles, overeenkomstig de bevoegdheden in de diverse sectoren zullen worden geïntensifieerd. Om deze doelstelling te bereiken is een versterking van de sociaalrechterlijke inspectiedienst nodig. De Vlaamse Regering beslist om zeventien voltijds equivalenten aan te werven bij de sociaalrechterlijke inspectiedienst. De bijkomende personeelsleden moeten tegen 1 oktober 2006 in dienst zijn. Het extra personeelsbudget wordt gedekt door de middelen voorzien in het Meerbanenplan. Met de extra personeelsleden kunnen er meer controles en meer gecoördineerde acties met andere binnen-en buitenlandse inspectiediensten gevoerd worden ter bestrijding van sociale fraude bij tewerkstelling van buitenlandse arbeiders, kan er meer controle uitgeoefend worden inzake detachering en uitzendarbeid door binnen- of buitenlandse bureaus en is er extra controle en bemiddeling mogelijk bij inbreuken op de non-discriminatiewetgeving. Ten slotte wordt er met de zeventien bijkomende personeelsleden tegemoetgekomen aan de verhoogde werkdruk wegens een reeks nieuwe tewerkstellingsmaatregelen, de toenemende complexiteit van dossiers en de stijgende vraag naar controle.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed voor de toekenning van subsidies aan time-outprojecten voor onderwijs en welzijn. Deze projecten moeten schooluitval van jongeren opvangen en ze binnen een korte periode opnieuw integreren in dezelfde school of dezelfde studierichting, tenzij, in het belang van de jongere, zich er een andere keuze opdringt. Aan vier vzw's wordt een subsidie toegekend voor time-outprojecten van 1 maart 2006 tot en met 31 augustus 2006. Het gaat om de vzw's ARKTOS in Antwerpen, SWOB in Brugge, De Werf in Sint-Amandsberg en het Jongerencentrum Cidar/Koïnoor in Kortenberg. In totaal krijgen de vzw's voor ruim 270.000 euro aan subsidies.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Oosterweelverbinding' Antwerpen. De Oosterweelverbinding vervolledigt de R1 (de Ring rond Antwerpen) tot een volwaardige stedelijke ringweg, samen met de optie om het stedelijk verkeer op de rest van de R1 te scheiden van het doorgaand verkeer. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist principieel tot het uitbouwen van een centrale website met kwaliteitsvolle 'Vlaamse formulieren'. Dit project behelst het inventariseren van alle formulieren van alle beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid, het doorlichten van alle formulieren in functie van de taal, gebruiksvriendelijkheid en eenvoud en het centraal aanbieden van de formulieren op een website die ze volgens thema, doelgroep en verwerkingsgraad weergeeft. Op de website zullen alle kwaliteitsvolle formulieren van de Vlaamse overheid aan de burger, het bedrijfsleven, non-profitorganisaties en lokale besturen terug te vinden zijn. Daarnaast zal de Vlaamse overheid enkel informatie opvragen waarover zij zelf niet beschikt en zal ze dit op de meest gebruiksvriendelijke manier doen.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt na het advies van de SERV en de MiNa-raad opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed met eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat en met invoering van een energieprestatiecertificaat. Het voorontwerp van decreet wijzigt ook het artikel 22 van het REG-decreet. De Vlaamse Regering wijzigt meteen ook het daarbij aansluitende besluit dat de eisen vaststelt op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. De wijzigingen willen de praktische implementeerbaarheid van de Vlaamse energieprestatieregelgeving verbeteren. Zowel het besluit als het voorontwerp van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 17 december 1997 over de boekhouding en de administratieve organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW's). De OCMW's zullen, naast de rekeningen op papier, ook een identieke versie op elektronische drager moeten indienen. Dit zal het werk van de Vlaamse ambtenaren die de OCMW's auditeren in grote mate rationaliseren. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de Lokale Diensteneconomie. Het decreet beoogt een structurele basis te creëren voor de uitbouw van de lokale diensteneconomie. Wie aan de gestelde voorwaarden voldoet mag het predikaat 'lokale diensteneconomie' voeren. Projecten lokale diensteneconomie moeten op een participatieve wijze een maatschappelijke meerwaarde genereren en het duurzaam ondernemen nastreven. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.