Socialistische Partij

Van Bommel wil strenge EU-regels voor lobbyisten

05-05-2006 * Het voorstel van de Europese Commissie om de activiteiten van lobbyisten in Brussel transparanter te maken, schiet ernstig tekort en is niet meer dan een vrijblijvend wensenlijstje. In reactie op het voorstel pleit SP-Kamerlid Harry van Bommel daarom voor strenge controle op de activiteiten van lobbyisten in Brussel.

Harry van Bommel Er werken in Brussel naar schatting zo'n twintigduizend lobbyisten. Om de burger meer openheid te geven over het gelobby, is het noodzakelijk dat er meer transparantie komt over de activiteiten van de lobbyisten. Het voorstel waar de Europese Commissie deze week mee kwam gaat echter niet verder dan zelfregulering. Lobbyisten worden vriendelijk verzocht zich in te schrijven bij de Europese Commissie en mogen zelf gedragsregels opstellen waaraan het lobbywerk volgens hen moet voldoen. Van Bommel: "In een eerder vrijwilliger registratiesysteem van de Commissie registreerde maar zo'n 10 procent van de lobbyisten zich. Vrijwilligheid werkt dus niet. Het lijkt teveel op de slager die z'n eigen vlees keurt. Lobbyisten die in de schaduw willen blijven werken, zullen dat blijven doen."

Van Bommel roept staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) vandaag in schriftelijke vragen op om strenge regels voor lobbyisten te bepleiten, vergelijkbaar met federale wetgeving in de Verenigde Staten. Lobbyisten moeten zich verplicht registeren en jaarlijks rapporteren wie hun cliënten zijn, hoeveel geld ze hebben uitgegeven en voor welke kwesties ze gelobbyd hebben. Deze rapporten moeten voor het publiek toegankelijk gemaakt worden en permanent online beschikbaar zijn. Daarnaast moet er gecontroleerd worden op naleving en moeten er strenge sancties staan op overtreding van deze regels. Van Bommel: "In Europa wordt serieuze politiek bedreven. Dat trekt ook serieuze lobbyisten aan. Dat vraagt dan ook om serieuze regelgeving, en niet om een vrijblijvend wensenlijstje."